MÅNGKULTUR. En åklagare vill att den senegalesiska fotbollsspelaren Babacar Sarr som spelar för Molde FK ska dömas till fyra års fängelse för våldtäkt.

Det var den 14 maj i fjol som en kvinna följde med en grupp fotbollsspelare hem från stan i Molde i Norge. Unde kvällen och natten ska den senegalesiske fotbollsspelaren Babacar Sarr ha våldtagit kvinnan när hon låg och sov. Därefter ska han ha kastat ut henne ur lägenheten. I bostaden ska också två andra män ha befunnit sig, afrikanen Amidou Diop och Sonni Ragnar Nattestad, som är född på Haiti men som konsekvent blir omtalad som färöisk i media. Det har inte väckts åtal mot dessa och sett till omständigheterna kring händelsen, att kvinnan sov, så kommer nog inget åtal att väckas mot dessa.

Molde FK har utmärkt sig i denna händelse genom att de låtsas som ingenting och Fotbollsförbundet har reagerat genom att införa förbud på arenorna mot allt som kan kopplas till fallet. Samtidigt har antalet åskådare i toppserien sjunkit avsevärt under de senaste åren, samtidigt som lagen fylls på med spelare som varken har lokal, regional eller nationell tillhörighet. Inte ofta är de heller från samma kontinent. Detta genomförs oftast med stöd från lokala kapitalister som ser det som en realistisk vinst i att investera i billiga afrikanska spelare, som får offensiva positioner i lagen för att göra mål och därmed höja sitt marknadsvärde.

Ett bra exempel är Vålerenga som tycker om att framstå som en organisk klubb som drivs och styrs från ”golvet”. Faktum är att det är starka pengakrafter som ligger bakom det mesta i klubben och denna bild, som en folkklubb àla FC St. Pauli är en uttänkt marknadsstrategi, inklusive dess antirasistiska arbete. Därmed blir lagen också irrelevanta för den lokala publiken, identiteten upprätthålls av klubbloggen.

Publicerades ursprungligen på Frihetskamp.net.


  • Publicerad:
    2018-08-21 07:00