INRIKES. Den S-märkte statsvetaren Stig-Björn Ljunggren menar att det är ett helt nytt politiskt landskap som nu växer fram. SD är fortsatt största parti enligt Sentios julimätning, medan Moderaterna fortsätter att rasa i opinionen. Skandalen kring Transportstyrelsen kan dock innebära nya möjligheter för de borgerliga partierna.

Enligt julimätningen från Sentio / Nyheter idag är Sverigedemokraterna än en gång största parti på hela 26,8 procent. Det är en statistiskt säkerställd marginal ned till tvåan Socialdemokraterna som landar på 22,4 procent. Mest anmärkningsvärt är dock att Moderaterna fortsätter att störtdyka till en ny krisnivå på 12,7 procent. Detta innebär att Sverigedemokraterna nu är mer än dubbelt så stora som Moderaterna.

Siffrorna innebär att Moderaterna inte längre kan ses som det självklara regeringsbildande partiet bland de borgerliga när det nu bara skiljer 1,1 procent mellan Centerpartiet och Moderaterna.

Den S-märkte statsvetaren Stig-Björn Ljunggren menar att skandalen kring Transportstyrelsen kan ge de borgerliga partierna nya möjligheter att plocka poäng i opinionen. Skandalen växer fortfarande, och trots stor press utifrån har statsminister Stefan Löfven under söndagseftermiddagen ännu inte kommenterat saken.

— Det är ett allvarligt läge och man förstår att de nu tar chansen när de får den i samband med Transportstyrelse-skandalen. Den erbjuder dem en utmärkt möjlighet att gå med i dansen igen. Hela alliansen får en chans, säger Ljunggren till Nyheter Idag.

Han menar vidare att detta trots allt bara är en opinionsmätning. Men rent psykologiskt räcker det ändå för att kunna säga att det är ett helt nytt politiskt landskap som nu växer fram.

Källa:
Sentio: SD mer än dubbelt så stora som M och största parti med marginal


  • Publicerad:
    2017-07-23 19:00