UTRIKES. Efter gårdagens parlamentsval i Skottland finns en majoritet för separation från Storbritannien.

Igår hölls ett parlamentsval i Skottland, där det separatistiska Scottish National Party (SNP), lett av Nicola Sturgeon, hoppades på egen majoritet. Detta lyckades man inte få, däremot har man en majoritet för separation tillsammans med Scottish Green Party då SNP vann 64 mandat och de gröna vann 8 mandat. För majoritet skrävs 65 mandat.

Ett nybildat parti som ställde upp i valet var Alba Party, som Nordfront tidigare skrivit om, som leds av den tidigare skotske premiärministern Alex Salmond. Partiets strategi gick ut på att få SNP-väljare att rösta på Alba Party i de regionala valkretsarna och SNP i de lokala enmansvalkretsarna, för att maximera antalet parlamentsledamöter som stödjer separation.

Salmond har dock inte lyckats locka SNP-väljare att rösta på hans nya parti i någon större utsträckning, då röstandelen i de regionala valkretsarna slutade på under två procent.

Vad som händer nu efter valet återstår att se. En sak som sannolikt kommer hända är att SNP med stöd från de gröna kommer försöka driva på för att få till stånd en ny folkomröstning om separation från Storbritannien.


  • Publicerad:
    2021-05-09 19:35