SERBIEN Det ligger inte i Serbiens intresse att delta i sanktionerna mot Ryssland och på så sätt ”lösa väst från sina synder”. Detta enligt Serbiens inrikesminister Aleksandar Vulin, som öppet säger att han hoppas att Ryssland segrar i Ukraina.

Den enda anledningen till att väst är så måna om att få med Serbien i det ekonomiska ställningskriget i Ryssland är för att man tror att det ska ”lösa dem från sina synder”. Detta enligt Serbiens inrikesminister Aleksandar Vulin, som adresserade kraven på Serbien i en intervju i tidningen Novosti som citeras av RT.

Enligt Vulin har det alltid förväntats av Serbien att man ska lösa andras problem, och att landet negligerat sig självt i processen.

— Det ligger inte i Serbiens intresse att delta i de storas konflikter och det ligger inte i Serbiens intresse att minska närheten och samarbetet med Ryssland och dess ledarskap, förklarar Vulin vidare.

Inrikesministern menar att Serbiens deltagande i västs sanktioner inte gör någon större ekonomisk skillnad, men däremot en moralisk sådan. Vulin menar att det är anledningen till att väst är så måna om att Serbien ska delta i det ekonomiska kriget.

— De som bombade oss vet att Serbiens moraliska storhet är oproportionerligt mot dess styrka och det är därför man behöver att det där lilla härjade Serbien, det modiga offret, är med dem, säger Vulin vidare.

Då USA enligt Vulin ”har allting förutom moral” försöker man använda Serbien för att ”lösa dem från de brott de begått och befria dem från deras synder när de brutit mot internationell lag”.

— Till skillnad från västliga fans av rösträtt och demokrati har despotiska Ryssland och Kina aldrig bett oss att införa sanktioner mot EU eller USA och tvingat oss att acceptera deras val som våra egna, förklarar inrikesministern.

Alexander Vulin gick så långt som att öppet säga att det vore dåligt för Serbien ifall Ryssland förlorade kriget och att ”anti-rysk hysteri är alltid anti-serbisk”.

— Ett besegrat Ryssland skulle kännas med all sin kraft inom alla områden i Serbien, såsom det alltid varit.

Inrikesmininistern passade också på att hylla sin president Aleksandar Vucic, som motstått västs försöker att mobba landet till underkastelse gällande sanktionerna mot Ryssland.

Nyligen höll Vucic en presskonferens med Tysklands förbundskansler Olaf Scholz, där Scholz sa att Serbien ”måste följa EU:s ledning” och inte bara delta i sanktionerna mot Ryssland utan även att ”erkänna Kosovo”, något som Vucic inte ville veta av.

— Vucic är inte en liten ryss, han är en stor serb, menar Vulin.