KRIG Serbiens president anklagar en rad EU-stater för att bedriva krigföring genom att beväpna Ukraina och sanktionera Ryssland – samtidigt som de beskyller Serbien för att inte ”ställa upp”.

Nordfront har tidigare skrivit om Serbiens officiella hållning till EU:s sanktioner mot Ryssland.

Många EU-stater befinner sig i ”direkt krig” med Ryssland och är ”arga” på Belgrad för att de vägrar gå med på sanktioner, sade Serbiens sittande president Aleksandar Vucic på lördagen. Det var när han uttalade sig vid en presskonferens två dagar efter att ha deltagit i ett möte mellan de 27 EU-ledarna och sex regeringschefer från västra Balkan, som Vucic kommenterade att Balkan ”inte är viktigt för EU denna dag” eftersom blocket är ”helt i krig med Ryssland” och dess prioritet är att ”tilldela Ukraina och Moldavien status som EU-kandidater”.

Viktor Orban [Ungerns premiärminister] har sagt att i ekonomiskt avseende är Serbien och Montenegro betydligt mer redo att bli en del av EU än vad vissa andra länder är. Men vem bryr sig? anmärkte Vucic.

Han förklarade vidare att Serbien nu är i en svår position på grund av trycket att ansluta sig till EU-medlemmarna genom att införa sanktioner mot Ryssland. Presidenten betonade att han är medveten om ”hur arga många av dem är” över med anledning av detta.

— Många EU-länder är i direkt krig mot Ryssland. De skickar haubitsar, flygplan, S-300 till Ukraina, och hur tror du att de kommer att behandla oss? De är inte i våra skor, precis som vi inte är i deras, och det är därför vår position är extremt svår. Blir det lättare? Tja, det kommer det inte att bli, sade Vucic.

Han lovade dock att Serbien kommer att fortsätta att följa sin inslagna europeiska väg eftersom ”det måste finnas ett rationellt och pragmatiskt förhållningssätt i politiken, som tar hänsyn till olika intressen.”

Presidenten noterade att i Serbien arbetar 300 000 personer direkt och 500 000 indirekt för utländska företag, bland vilka två tredjedelar är från EU.

— Om ni inte förstår hur viktigt EU är för oss kan jag inte ändra på det, sade han, samtidigt som han hävdade att västvärlden inte förstår hur viktigt det är för Serbien att avstå från anti-ryska sanktioner och att upprätthålla goda relationer med både Ryssland och Kina.

Vapenvila i Donbass – eller hittills värsta världskriget

Vucic tog upp den ekonomiska situationen i Europa och levererade här en dyster prognos. Han kommenterade att om konflikten i Donbass inte slutar med en vapenvila kommer världen få erfara ”ett värre världskrig än det föregående.”

— En liten man från Balkan säger detta. Jag hoppas att de kommer att inleda fredsförhandlingar, annars går det illa för oss alla, tillade han.

På torsdagen, dagen då Ukraina och Moldavien beviljades EU-kandidatstatus, kommenterade Serbiens inrikesminister Aleksandar Vulin att en militär konflikt med Ryssland verkar vara villkoret för en snabb anslutning till Europeiska unionen.

Ministern påpekade att Ukraina inte uppfyller den standard som ”så noggrant tillämpas på Balkanländerna” och menade att Kievs ”deltagande i kriget räcker för att förhandlingar ska kunna inledas” om dess EU-medlemskap. Han tillade att i den mån krigföring är det enda sättet att påskynda Serbiens anslutning till EU – så är det inte värt det.

Tidigare denna månad sa inrikesministern att hans land inte är intresserat av att minska sin ”närhet till och samarbete med” Moskva, samt att genom att försöka tvinga Belgrad att införa sanktioner mot Ryssland, så försöker väst bara att ”skuldbefria” sig från sina egna brott.

Tysklands förbundskansler: ”Sanktionera Ryssland och erkänn Kosovo – eller glöm EU-medlemskap

Hans uttalanden kom strax efter att Tysklands förbundskansler Olaf Scholz uppmanat Serbien att följa EU:s exempel genom att sanktionera Ryssland samt erkänna utbrytarprovinsen Kosovo som en självständig stat – om man nu hyser den minsta förhoppning om att kunna ansluta sig till blocket.