SERBIEN Serbiens inrikesminister Aleksandar Vulin blev pressad av spioner från ”världens största underrättelsetjänst” att ändra sin inställning till Ryssland med hot om att hans karriär skulle förstöras.

En av världens främsta underrättelsetjänster har pressat Serbiens inrikesminister Aleksandar Vulin i Rysslandsfrågan, hävdar Vulin själv. Inrikesministern väljer att gå ut offentligt med saken då han förväntar sig att en medial smutskastningskampanj kommer att inledas mot honom inom kort.

— En av världens största underrättelsetjänster, om inte den absolut största, förklarade för mig att min hållning [till Ryssland] var oacceptabel och att om jag inte ändrade den och övergav politiken jag förordar så kommer jag inte längre att vara medlem i regeringen och att de kommer att göra allt i sin makt för att smutskasta mig, berättar Vulin för det serbiska radionätverket Pink som citeras av RT.

Trots att spionerna, som enligt Vulins beskrivning med största sannolikhet kommer från amerikanska CIA, satte hård press på inrikesministern har han dock inte velat vika sig eller samarbeta.

— Jag har inte och kommer inte att arbeta för någon annan förutom det serbiska folket, den serbiska staten, och jag kommer inte att vara fullständigt lojal mot någon annan än mot alla serbers president Aleksandar Vucic, förklarar Vulin vidare.

Vulin varnar nu för att hans rykte kommer att attackeras i media som är under den utpekade underrättelsetjänstens inflytande.

— Villkoret var att slippa detta var att jag skulle börja arbeta för denna utländska underrättelsetjänst. Jag vägrar, även om det så skulle kosta mig mitt liv, hävdar Vulin vidare.

Både Vulin och president Vucic har vägrat fördöma Rysslands invasion av Ukraina och avvisat alla krav att ansluta till västs ekonomiska krig mot Ryssland. Inrikesministern har tidigare beskrivit att västs desperata försök att underkuva just Serbien i frågan som ett försök att ”befria sig från sina egna synder”.

— De som bombade oss vet att Serbiens moraliska storhet är oproportionerligt mot dess styrka och det är därför man behöver att det där lilla härjade Serbien, det modiga offret, är med dem, förklarade Vulin i juni.

Alexander Vulin gick så långt som att öppet säga att det vore dåligt för Serbien ifall Ryssland förlorade kriget och att ”anti-rysk hysteri är alltid anti-serbisk”.