UKRAINAKONFLIKTEN I en ny artikel skriver Seymour Hersh att en grupp östeuropeiska länder försöker förmå Volodomyr Zelenskyj att sluta fred med Ryssland. Anledningen ska vara att ukrainska flyktingströmmar blivit för betungande för länderna.

Under onsdagen publicerade den amerikansk-judiske journalisten Seymour Hersh en artikel där han hävdar att en rad östeuropeiska länder har fått nog av kriget i Ukraina. Med undantag för Ungern har dock länder i östra Europa som Polen och de baltiska staterna gjort sig kända som de främsta supportrarna av Washingtons militanta globalism.

Men det som nu gör att Ungern, Tjeckien, Estland, Lettland, Litauen, Polen och även Tyskland vill få ett slut på kriget är enligt Hersh de omfattande flyktingströmmar från Ukraina som framförallt påverkat dessa länder.

Hersh citerar en anonym källa inom den amerikanska regeringen som uppger att länderna ”arbetar för att få [Ukrainas president Volodmyr] Zelenskyj att ändra sig”. Länderna ska ha förklarat för den ukrainska presidenten att han kan få ”behålla det han har bara han arbetar fram en fredslösning” och att man är beredda att muta Zelenskyj om det är vad som krävs.

Det Hersh källa syftar på med att Zelenskyj ska få ”behålla det han har” är presidentens lyxvilla i Italien och rikedomar i en utländsk bank.

Hittills ska dock Zelenskyj ha motsatt sig alla påverkansförsök, medan länder som Frankrike och Storbritannien enligt Hersh är alldeles för fästa vid USA:s president Joe Biden och hans militanta globalism för att intressera sig för fred.

Oklart vad Biden känner till om verkligheten

Den östeuropeiska alliansens största problem är därmed hur man ska kunna få ett slut på Washingtons stöd till Kiev, enligt Hersh källa. Källan menar att Ukraina snart har helt slut pengar och att ”de närmaste månaderna kommer att bli avgörande” för kriget.

Vidare uppger källan att det är ”oklart för underrättelsevärlden vad presidenten och hans utrikesrådgivare verkligen känner till om verkligheten”, med tanke på att man fortfarande står för ett oförminskat stöd för kriget. Tydligen har CIA och andra amerikanska spionorganisationer stora svårigheter att få Vita huset att lyssna på deras analyser och varningar om den nuvarande situationen i Ukraina.

”Vi tränar fortfarande ukrainare i att flyga våra F-16 som kommer att skjutas ner av ryssarna så fort de kommer till krigszonen. Medströmsmedia är fortsatt dedikerade till Biden och kriget, och Biden fortsätter att prata om den Store Satan i Moskva medan den ryska ekonomin går alldeles utmärkt”, sammanfattar källan situationen.

Seymour Hersh har tidigare avslöjat att Joe Biden och en rad judar i hans administration låg bakom sabotaget av den rysk-tyska gasledningen Nord Stream i höstas. Enligt Hersh beordrade Biden att ledningarna skulle sprängas för att han fruktade att Tyskland och andra europeiska länder skulle vika av från den utstakade planen att krossa Ryssland ekonomiskt och militärt. Han har tidigare även avslöjat amerikanska krigsbrott i alltifrån Vietnam till Irak och vunnit prestigefyllda priser för sin journalistik.