POLITIK. Centerpartiet har islamiserats under lång tid. Skandalen med Solna tingsrätts ”shariadomslut” blottlägger ett gravt politiskt problem som de etablerade partierna kommer att ha svårt att ta sig ur.

Pågående shariapolitik inom Centerpartiet har uppdagats och Annie Lööf kritiseras för att hon inte tagit tag i problemet tidigare. Detta då det inte är första gången som partiet drabbats av en liknande skandal.

Bakgrunden till ”shariaskandalen” är att Solna tingsrätt har friat en man för misshandel av sin fru. Skälet till den friande domen baseras på shariavärderingar. Dessa har fått genomslag i domen på grund av en av nämndemännen, den islamistiska rasfrämlingen Ebtisam Aldebes inblandning.

I dombeslutet står det bland annat att maken kommer från en ”bra familj” till skillnad från hans fru menar de, vilket också har betydelse för bedömningen av skuldfrågan. Främst är det denna formulering som har upprört både det egna partiet och andra kritiska röster. Centerpartiet meddelar nu att Aldebes ”sexistiska resonemang är helt oacceptabla”.

Men ännu mer anmärkningsvärt är att Aldebe anser att kvinnan borde ha hållit misshandeln inom släkten eller eventuellt gått till en shariadomstol, istället för att vända sig till det svenska polisväsendet. I domen står det:

Det normala i dessa kretsar är vidare att en kvinna berättar för släkten att hon blir misshandlad om hon blir det så att saken kan lösas inom familjen. Det faktum att NN inte sagt till hans släktingar att han slog henne, utan i stället anmälde det till polisen, minskar hennes trovärdighet ytterligare.

Centerpartiet i Solna har nu meddelat att man inte längre har något förtroende för Aldebe, som uppmanas att lämna sina uppdrag.

Centerpartiet anklagas dock nu för bristande konsistens i sin policy. Partiet har hela tiden velat ha Ebtisam Aldebe som stiftare av lagar i Sverige, eftersom hon stod på Centerpartiets riksdagslista vid förra valet vilket innebär att hade tillräckligt många röstat på Centerpartiet i senaste valet skulle Aldebe blivit lagstiftare. Redan för tio år sedan förespråkade Aldebe särlagstiftning för muslimer och att svenska lagar ska anpassas för muslimer.

Problematiken inom Centerpartiet går ända upp i toppen. Felet ligger också hos centerledaren Annie Lööf, som i ett meddelande på sociala medier om ”shariadomen” skriver:

Förfärlig dom i Solna. Hårresande resonemang och värderingar som inte platsar i en rättstat (sic). Dessa värderingar har ingen plats i vårt parti. C:s politik bygger på alla människors lika rätt och värde, och likhet inför lagen.

Lööf kritiseras för att vara en hycklare för sitt meddelande eftersom ledningen bevisligen har känt till Aldebes inställning till sharialagar så länge hon har haft en position inom partiet.

Precis som i skandalen med våldsbejakande extremister inom Miljöpartiet för två år sedan är det i Centerpartiets fall inte heller endast en fråga om en enstaka shariapolitisk aktivist som vill undergräva den svenska samhällsmodellen Annie Lööf säger sig vilja värna.

Ebitsam propagerar för exakt samma saker som hennes make Mahmoud Aldebe har lobbat för. Redan 2006, samma år som hustrun krävde särlagstiftning för muslimer i Sverige, skickade Mahmoud ett brev till riksdagspartierna där han la fram önskemål om särlagstiftning för muslimer. Han ville bland annat att imamer ska godkänna skilsmässor före ansökan till tingsrätten, skilda simlektioner för pojkar och flickor i skolan, att kommunala skolor ska undervisa muslimska barn i religion och ge allmänna lektioner i hemspråk, att araber ska få slakta halal och att varje stad eller kommun ska ha en moské. Dessa krav stöddes av Sveriges Muslimska Förbund.

Vidare ska centerpartisten och nämndemannen Hasan Fransson också ha utfärdat shariadomar tillsammans med Ebitsam.

De utpekade nämndemännen i Solna tingsrätt har nu uteslutits ur partiet i vad som ser ut att vara en panikåtgärd från Centerpartiet. Den officiella förklaringen är att domen i Solna tingsrätt inte alls stämmer överens med partiets värderingar. Centerpartiets presstalesman Michael Arthursson förnekar att paritet ska ha känt till att dessa åsikter existerade.

— Nej, jag har inte hört talas om att de här värderingarna skulle finnas hos de här personerna, säger Arthursson.

Problemet med Arthurssons påstående är alltså att Ebtisam Aldebe offentligt har uttryckt dessa och liknande åsikter i minst tolv år.

Centerpartis skandalomsusade tidigare partiledare Maud Olofsson sa redan 2006 att hon hade fortsatt förtroende för Aldebe trots hennes extrema islamistiska åsikter.

Källor:
Nämndemannen om skandaldomen: ”Jag vill inte diskutera målet”
Nämndeman som stöttade sharia frågas ut efter dom
Nämndemannen har gått emot juristdomaren tidigare


  • Publicerad:
    2018-03-06 09:35