KULTURMARXISM. En afrikansk fotomodell som använts i IKEA:s reklamkataloger har fått kulturmarxister att gå i taket. I USA:s upplaga var mannen på en bild iförd en tröja med siffror på ryggen. Den rasistiska bilden anmäldes och IKEA försöker minneshåla bilden.

Vilken bild är mest rasistisk? Tv IKEA:s bild, t h en ommålad.

En afrikansk fotomodell som använts i IKEA:s reklamkataloger har fått kulturmarxister att gå i taket. I originalupplagan var mannen på en bild iförd en tröja med siffror på ryggen. Den rasistiska bilden anmäldes av en IKEA-anställd och företaget försöker nu minneshåla bilden.

Bildens rasistiska karaktär beror på att den visar en skadad afrikansk man som fått benet gipsat. På tröjans baksida står sifferraden 45678. Det är det som är rasismen, för enligt anmälaren påminner siffrorna om serienummer som intagna på fängelser har på kläderna.

IKEA har kommenterat med att fotot olyckligtvis kunde leda till en ”negativ tolkning och förstärka negativa stereotyper”.

Vi är djupt ledsna”, uppger en företrädare för IKEA för tidningen Business Insider.

Nättidningen Quartz skriver att IKEA:s hörsammande av den anställdes anmälan har inneburit ekonomiska och miljömässiga problem. IKEA:s katalog trycks i cirka 200 miljoner exemplar och distribueras över en stor del av världen. Katalogen skulle ha börjat skickas ut i augusti.

På grund av den ”rasistiska” bilden återkallades dock katalogen. De limmade kataloger som har fått med bilden, ska öppnas upp och få sidorna 133 och 134 bortplockade och ersättas med ett nytt eventuellt icke-rasistiskt blad.

Återkallandet och ombindandet av de 200 miljoner katalogerna, som är nästan 300 sidor tjock, går enligt Quartz på tvärs mot IKEA:s klimatpolicy. Vad denna kulturmarxistiska anpassning kostar, vill IKEA inte berätta.

Siffror rasistiska – fångar en ras
Några kommentarer på sociala medier har gjort gällande att om siffrorna på tröjan gör bilden rasistisk för att de får tröjan att likna en fånges tröja, är det siffrorna som är rasistiska, och interner en människoras. Om inte, menar anmälarna något annat; exempelvis att afrikaner sitter mer i fängelse än vad judar och vita gör.

Kanske kan det då bland annat ha med att göra att svarta i USA år 2018 utsatte asiater för fysiskt våld mer än 275 gånger oftare än tvärt om. Enligt den judiska makt-organisationen ADL är det dessutom så att det inomrasliga våldet dominerar. Antingen är sanningen rasistisk, eller så blir det svårt att använda siffror i väldigt många sammanhang, menar några användare på sociala medier.

IKEA har enligt Fria Tider begärt att medier inte ska återpublicera bilden, vilket de flesta medier har hörsammat.

2018 hamnade H&M i blåsväder efter att ha publicerat en reklambild på en afrikansk pojke iförd en tröja med texten ”Coolest monkey in the jungle” – coolaste apan i djungeln.


  • Publicerad:
    2020-10-27 19:00