Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Sista debatten mellan Biden och Trump – clownernas kraftmätning

Av Erik Forsell, 2020-10-23
erik.forsell@nordfront.se

USA. Clowner på cirkus: Joe Biden och Donald Trump visade i sin sista debatt att de förvirrar sina väljare mer än leder dem.

Den amerikanska kommissionen för presidentdebatter (CPD) fick vika sig: Presidentdebatten förra veckan ställdes in eftersom CPD deklarerat att debatten skulle hållas över nätet, vilket sittande president Donald Trump vägrade, eftersom han bland annat ansåg att det skulle innebära ett hjälpmedel för den mindre klartänkte utmanaren till presidentposten, demokraten Joe Biden.

Nu blev den sista debatten kandidaterna emellan av med i stort sett traditionellt snitt.

Debatten mellan vicepresidentkandidaterna Kamala Harris (D) och Mike Pence (R) gick utmärkt att hålla med hjälp av coronaseparerande plexiglasväggar mellan debattörerna. Detta ansågs av CDP inte utgöra ett tillräckligt säkert coronaskydd för Biden efter att Trump testats positivt för covid-19.

Detta gjorde det möjligt för Trump att dra sig tillbaka en vecka under tiden som hans vicepresident skulle få ta täten i massmedierna inför sin debatt mot Harris.

Bidens krav för att hålla en traditionell debatt var att Trump skulle uppvisa ett negativt covid-19 test, vilket han nu har gjort, och som blev bevis nog för CDP och Joe Biden.

Trump rapporterades testats positiv för corona 2 oktober. En vecka senare var den 74-årige presidenten plötsligt frisk, enligt honom själv med en ny mirakelmedicin – Regeneron – från ett judiskt läkemedelsbolag, en medicin som fick honom att omedelbart må bra.

Den judiske pro-Trumpläkaren Marc Siegel som ofta uttalar sig i den neokonservativa nyhetskanalen Fox News redogjorde för Trumps tillfrisknande i ett bisarrt tv-inslag.

På grund av att Trump nu har testats negativt gjorde CDP helt om och beslutade några timmar innan debatten att helt ta bort alla plexiglasbarriärer mellan Biden och Trump, eftersom dessa enligt läkarexperter nu inte behövs.

Varför dessa behövdes under debatten mellan de friska Harris och Pence har inte förklarats.

Under den farsartade kvasidebatten mellan Biden, Trump och den judiske antivite moderatorn Chris Wallace i slutet av september betedde sig Trump särskilt illa genom att inte respektera Bidens talartid och ständigt avbryta honom med gliringar och fräna kommentarer.

På grund av det beslutade man att under slutdebatten stänga av de båda debattörernas mikrofoner under respektive kandidats tvåminutersanförande som följde på varje fråga moderatorn ställde.

Svart judinna som ledare
Egentligen skulle debatten i förra veckan – som ställdes in – hållits av Steve Scully, men han fick sparken både från uppdraget och blev på obestämd tid avstängd från public service-kanalen C-Span. Det berodde på att han både visats vara partisk, eftersom han är Trumpmotståndare, och att han ljög om att hans Twitterkonto där bevis för detta fanns, hade hackats.

Den sista debatten hölls nu av den svarta judinnan Kristen Welker som är det judiska nyhetsbolaget NBC:s Vita huset-korrespondent.

Valet av moderator kallade Trump nu för tredje gången ”hemskt och orättvist” – något det finns fog för med tanke på de duster som Welker haft med den republikanska administrationen på pressträffar. Trump tänkte ”ändå spela spelet” med henne som debattledare, har han tidigare sagt.

Men Welker från NBC uppvisade en betydligt mer proffsig sida än normalt, och framför allt jämfört med hennes företrädare Chris Wallace på Fox News, även om hennes frågor i sig i flera fall var färgade och ledande.

Tyvärr sändes inte debatten av C-Span, utan den hade köpts upp av NBC istället, vilket innebar tröttsamma reklaminslag före och efter debatten. NBC:s egna kommentatorer var också bedrövligt partiska, jämfört med de exemplariskt neutrala motsvarigheterna på C-Span.

NBC:s expertkommentator sade innan debatten började att ”denna debatt var sista chansen” för Trump att vända sitt underläge – en referens till deras egna opinionsundersökningar som ger Biden ledningen.

De senaste veckorna och dagarna har kantats av skandaler kring Joe Biden och hans son Hunter Biden. Det gäller både korruption på hög internationell nivå i Ukraina och Kina, samt läckt bildmaterial på Hunter neddrogad och även engagerad i sexuella aktiviteter med underåriga. Inför debatten diskuterade NBC risken för att dessa saker skulle komma att ”färga” debatten.

Welkers frågor till kandidaterna var tämligen fantasilösa upprepningar av de tidigare debatterna.

Coronasituationen
Först ut var frågan hur de skulle hantera coronakrisen och ämnet tog en halvtimmes debattid, utan att ge matnyttig information.

Trump sade att han själv tillfrisknat snabbt och att han nu är immun mot covid-19 och att de rullar ut ett bra sjukvårdsprogram för alla amerikaner. Det handlar om den nu militariserade sjukvården som går under namnet Warp Speed – namnet är en referens till science fiction-underhållningsprogrammet Star Trek – genom vilket militären ska distribuera de kommande vaccinen till alla invånare i USA.

Han upprepade de bolag som kommer att ha fungerande vaccin: Johnson & Johnson, Moderna och Pfizer, med flera onämnda bolag som även finns i Europa; vilket torde inkludera Oxford University/AstraZeneca.

Biden talade om hur många amerikaner som drabbats av covid-19. Han sade att Trump bär ansvaret för det och att han därför inte ska få sitta kvar som president.

Trump sade att viruset inte är hans fel, och inte Bidens heller. Istället skyllde han återigen på Kina.

Bara 40 procent av invånarna har sagt definitivt att de ska ta vaccinet. Welker undrar vad Biden tänker göra för att få fler amerikaner att ta det.

Bidens svar på det var ”transparens”, för att folk ska känna sig trygga med de nya typerna av vaccin.

Rikets säkerhet och valpåverkan från Ryssland, Kina och Iran
Fråga två gällde rikets säkerhet och primärt hur kandidaterna tänker hantera Ryssland, Kina och Iran som enligt Welker utövar otillbörlig påverkan på presidentvalen i USA.

Welker upprepade Muellers 48-miljonerdollarsundersökning om påståenden att Ryssland hackade valet 2016 till Trumps fördel.

Biden svarade att han tänkte ställa alla de länderna, Ryssland, Kina och Iran till svars för sin påverkan på USA:s angelägenheter.

Trump sade att Biden och hans familj tagit emot en massa pengar i korruption från Ryssland och Ukraina – vilket Biden förnekade, och istället upprepade sina och Kamala Harris tidigare krav att Trump ska visa upp sina privata skattedeklarationer.

Trump sade hade att han under flera år utsatts för en bluffhäxjakt. Mueller gick igenom alla hans papper. Trots en kostnad på 48 miljoner dollar hittade de inga fel på hans ekonomi, sade Trump.

Denna diskussion urartade till pajkastning mellan kandidaterna och slutade med att bara handla om debattörerna, inte om USA:s folk eller politisk åtgärder, sorgligt påhejat av Kristen Welker.

I förhållande till Kina sade Biden att han ska tvinga landet att spela enligt reglerna – antagligen enligt USA:s regler – och inte svika USA i förhållande till Kina som Trump gjort, menade Biden.

Trump säger att Kina på grund av hans insatser har tvingats devalvera sin valuta efter USA:s införda ekonomiska sanktioner mot landet. Han hävdade också att de pengarna kommit amerikanska jordbruk tillgodo.

Svaren räckte för Welker som bytte fokus till Nordkorea. Trump säger att han har prioriterat fred med landet som ligger nära Seoul i Sydkorea, som under flera årtionden varit en lydstat till USA.

Joe Biden sade att han tänker tvinga Nordkorea att avveckla sina kärnvapenprogram.

Offentlig sjukvård
Även denna debatt handlade om sjukvårdsreformen som kallas Obamacare, införd under förre presidenten Barack Obama. Den ska avhandlas i Högsta domstolen (HD) 10 november för att sedan avgöra om den strider mot konstitutionen, vilket till stor del handlar om sjukvårdsprogrammets finansiering.

Varken Trump eller Biden kunde säga något nytt om den offentliga sjukvården, men republikanerna hoppas att genom tillsättandet av fler republikaner i HD demontera Obamacare i dess nuvarande form.

Blir det ännu en ny sjukvårdsreform i USA, om HD dömer att den är konstitutionsvidrig, ska Biden införa sin egen ”Bidencare” som bygger vidare på Obamacare.

Arbetslösheten
I USA ökar arbetslösheten och fattigdomen USA. Welker undrar vad Trump ska göra åt det. Svaret blev att han hoppas republikanerna ska tränga ut demokraten Nancy Pelosi ur kongressen som han menar blockerar politiska åtgärder.

Biden sade för minst andra gången under kvällen att Trump delar Amerika i vänster- och högerstater, medan han själv menar att alla stater tillhör samma förenta stater.

Joe Biden som kritiserade Trump för att använda skattepengar för att subventionera amerikanska bönder – medan Trump sade att pengarna kommer sig av ekonomiska sanktioner mot Kina – säger sig på denna fråga själv vilja ge skattepengar till företag för att de inte ska gå omkull.

Invandringen
Welker kritiserade Trump för att ha separerat barn och föräldrar som kommit som flyktingar från andra länder. Trump antydde att de var falska flyktingar och att människosmugglare tjänat pengar på föra dem till landet som illegala invandrare.

Biden försökte uppbåda ett patos för att åhörarna skulle känna sorg över de stackars illegala flyktingbarnen. Men Trump skyllde situationen på demokraterna, eftersom det var de som uppförde de skjul som utgör flyktingmottagningar på den amerikanska sidan av gränsen.

Trump anser att Obama och Biden hade kunnat ändra förhållandena när Demokraterna hade makten, men det kommer in så många mördare och andra dåliga människor med låg IQ, så det är inte bra att släppa dem lösa i samhället, ansåg Trump.

Rasmotsättningarna
Welker talade om institutionaliserad rasism som vita utsätter afrikaner och latinos för och att föräldrar i dagens USA måste förbereda sina barn för att de kan bli utsatta av våld från poliser och vita.

Biden bekräftade att det finns institutionaliserad rasism. Welker pressade honom inte om svaret.

Welker uppmanade Trump att tala direkt till de rasifierade om rasismen mot dem, som om hon ville hålla Trump ansvarig för att han är en vit makt-president.

Trump sade att han själv gjort mer för de svarta än någon annan president sedan Abraham Lincoln, som under de senaste veckorna har varit en populär president att referera till i många olika sammanhang.

Han sade också att Biden skryter om allt han ska åstadkomma som president, men att han inte gjorde ett dugg som vicepresident tillsammans med Barack Obama.

Abraham Lincoln var den mest rasistiska presidenten i USA:s historia, sade Biden.

Trump hånade Biden och undrade om Hunter Bidens laptop var en ny Rysslandskandal – det vill säga Rysslands fel. Biden anser att den visst var planterad.

Welker visade sitt stöd för Black Lives Matter (BLM) och undrade varför Trump kritiserat dem. Det första Trump hörde om BLM var att de hänvisade till poliser som svin, sade han. Det är en dålig rörelse, menade Trump. Han anser själv att han är den minst rasistiska personen som finns.

Klimatkrisen
Welkers frågor om hur klimatkrisen ska hanteras i förhållande till arbetstillväxten gav samma vaga svar som under första debatten. Trump kritiserade Biden för att byta budskap till sina väljare beroende på var han kampanjar. I vissa stater talar han om att förbjuda hydraulisk spräckning (fracking) för att utvinna naturresurser; i andra stater säger han att han inte vill ha förbud.

Trump vill inte förbjuda hydraulisk spräckning.

Biden säger att man ska satsa på klimatågärder. Trump talar mer om den ekologiska miljön, precis som i första debatten. Men i denna debatt gavs ännu mindre klara besked än i den förra.

Welker sade till Trump att svarta och bruna människor bor närmare oljeraffinaderier än andra raser. Varför ska de stackars svarta behöva bo i sådana miljöer och varför ska de rösta på Trump så han kan sitta fyra år till, undrade hon.

Trump svarade att de tjänar en massa pengar, mer än de någonsin gjort tidigare, till skillnad från många andra som lider av coronakrisen.

Biden säger att dessa människor bor på förgiftad mark och att de blir sjuka, får cancer och dör. Det är ännu ett skäl att lägga ned oljeindustrin, sade Biden.

Varför röstade väljarna fel?
Sista frågan Welker ställde var vad den blivande presidenten kommer att säga till dem som inte röstade på honom. Det svarade ingen av dem på. Trump sade att han ska göra USA stort igen, lika stort som innan pesten (sic) från Kina kom till USA. Framgång kommer att förena oss, sade Trump.

Min spontana reaktion är att det härifrån är svårt att se på vilka sett Trump lyckades göra USA stort igen innan coronakrisen. Det tydligaste han har åstadkommit är att göra Israel större än någonsin, och gett dem och judiska lobbyorganisationer allt de pekat på.

Biden kommer att säga att han är alla amerikaners president vare sig de röstade på honom eller ej. Tillsammans har de enorma möjligheter att få ekonomin att växa och att leva i hopp i stället för i fruktan; leva i anständighet, med ära, i respekt och värdighet, sade Biden.

Detta fick mig att tänka på alla skandaler och oroande rykten som rör hela familjen Biden och mest av allt honom själv.

Inte heller verkar någon kommentator intresserat sig för diskrepansen i att Biden anser sig bli hela amerikanska folkets president, när demokraterna efter Trumps tillsättning 2016 lanserade kampanjer med slagordet ”inte min president”.

Sammanfattning
Trots att Kristen Welker uppträdde bättre än vanligt som moderator i denna debatt, lyckades hon inte hålla styr på de gamla männen, även om hon klarade det bättre än kollegan Chris Wallace. Hon höll heller inte själv tiden, utan drog över med flera minuter.

Till skillnad från kandidaternas förra debatt gick denna att höra, tack vare det nya systemet med avstängningsbara mikrofoner som gjorde att Trump inte ens hade chansen att under anförandena avbryta Biden, men han höll sig också självmant mer på mattan.

NBC tyckte däremot själva att det var en bra debatt med matnyttigt innehåll. Samtidigt anser de motsägelsefullt att det inte framkom många fakta, och de faktakollare som har suttit redo att korrigera kandidaternas påståenden har inte haft mycket att göra.

Beträffande den ”institutionella rasismen” i USA anser NBC dock att Biden har fakta på hand. Huvudkommentatorn ansåg också att hon aldrig sett Biden så bra i någon debatt. Han var också emotionell och lyckades fånga åhörarna med känslor, var kommentaren.

NBC anser också att Trump ”lyckades stoppa sina blödningar” vilket betyder att de anser att Trumps framträdande var så pass bra att han ”inte tappar fler väljare”. De tror dock inte att det kommer att räcka för att han ska vinna, sade de.

Att Biden vill stänga oljeindustrin tror NBC dock kommer att skada Biden, för den har stort stöd bland amerikanska arbetare.

Det mest häpnadsväckande med denna debatt var att varken ordet judar eller Israel nämndes en enda gång, denna gång heller. Man talade inte alls om de militära operationerna i Mellanöstern, Natos roll i världen, eller hur man skulle möta ”hoten från Ryssland, Kina och Iran”.

Eftersom de stora nyhetsbolagen varje dag kommenterar USA:s förhållande till Israel, ser det manipulativt ut att varken Kristen Welker eller presidentkandidaterna är villiga att tala mer om utrikespolitik och om USA:s viktigaste allierade, Israel. Trump har kallat sig Kungen av Israel, och han har hyllats och nominerats till Nobels fredspris för hans och svärsonen Jared Kushners Abrahamsfördrag mellan Förenade Arabemiraten, Israel och Bahrain.

Trots att detta kallats årets viktigaste utrikespolitiska framgång talades det varken om dessa eller om hur Abrahamfördragen ska utvecklas av nästa administration. Det finns utan tvekan en strategisk tanke med denna tystnad i alla de genomförda valdebatterna.

Ett gammalt kardinalfel Joe Biden och Donald Trump gjorde för den politiskt intresserade var att i alltför hög grad debattera sig själva och kritisera varandras person istället för att kunna redovisa vad för nytta väljarna kommer att ha av dem.

Därför har de förmodligen snarare förvirrat sina väljare mer än vad de har lyckats leda dem. Om debatten alls gjorde någon skillnad för att ändra presumtiva väljares åsikter, vilket även denna gång är tveksamt. Men analyserna kommer att hagla i systemmedierna, på spelbolagen och i finanstidningarna.


  • Publicerad:
    2020-10-23 05:37