Nyligen var den sista debatten mellan republikanernas kandidat Mitt Romney och demokraternas kandidat Barack Obama. Debatten var den sista av tre TV-sända debatter som är mycket avgörande för presidentvalet i USA 6 november.

Fram tills valdebatterna hade Obama en ledning på flera procentenheter. Men efter den första TV-sända valdebatten den 3 november kom Romney ikapp och ledde ett kort tag. Sedan dess har det varit jämt i opinionsundersökningarna med en viss fördel till Obama. Den sista debatten var jämn och båda lägren har utsett sin kandidat som debattens vinnare.

Barack Obama

Den sista debatten skulle handla om utrikespolitik men båda kandidaterna ville helst prata om inrikesfrågor och moderatorerna fick flera gånger säga till kandidaterna att hålla sig till ämnet. De två kandidaterna hade mycket lika syn på utrikesfrågorna, speciellt eftersom Romney har tonat ner sin krigsretorik. Tidigare i kampanjen har Romney varit för en aggressiv utrikespolitik som inte har gått hem hos väljarna. Istället har han nu tagit en försiktigare linje även om han vill fortsätta att kriga i Afghanistan och fortsätta driva en aggressiv linje mot Iran. Han ville att USA måste byggas upp på hemmaplan så att USA kan ta en ledande roll internationellt, bland annat genom ekonomiska satsningar samt en expansion av USA:s militär. Obama pressade honom hårt med hur denna upprustning skulle finansieras.

Mitt Romney

Årets valkampanj har varit hård och smutsig. Kandidaterna har ofta avbrutit varandra och de anklagar ofta varandra för faktafel. 

Något som påverkar valresultatet väldigt mycket är USA:s komplicerade valsystem där det inte nödvändigtvis är den kandidat med flest röster som vinner. Istället väljer olika valdistrikt en kandidat och den kandidat som får flest distrikt vinner. Det gör att vissa så kallade ”swing states” där resultatet är ovisst har mycket stor betydelse. Det gör det också mycket svårare att förutspå valresultatet. År 2000 fick Al Gore flest röster men George Bush vann valet baserat på ett par hundra röster i ett distrikt i Florida.

Nordfront har täckt en del av valkampanjen och att döma av det som skrivits kan nog Obama anses ligga bra till för att bli president de kommande fyra åren. Nordfront har tidigare rapporterat att Obama fått stöd från en obscen judisk komiker och att Obama slutligen vann de judiska rösterna som Obama och Romney tävlade om. Nordfront uppmärksammade också tidigare under valrörelsen hur Madonna uppmanade publiken på en spelning att rösta på Obama. Nordfront har också skrivit om hur Obama brutit vallöften, använt sig av ”Once you vote black you never go back” som en slogan samt uppmärksammat att Obama ser ut att vinna två tredjedelar av de latinamerikanska väljarnas röster. Obama tycks alltså ligga närmast en valseger då han förutom judarnas stöd – massmedialt och ekonomiskt – också har stort stöd från svarta och latinamerikaner. Mitt Romney har dock lovat sionisterna att om han vinner kommer han under sina första 100 dagar förbereda ett anfall på Iran.


  • Publicerad:
    2012-10-25 12:36