TIGGARINDUSTRIN. Växjö tingsrätt dömer sju personer till fängelse och utvisning för människohandel genom organiserat tiggeri i Växjö med omnejd.

Tingsrätten i Växjö fällde på onsdagen sex personer för människohandel och en person för medhjälp till människohandel. Påföljderna blev fängelse i mellan 1,5 och 5,5 år.

De sex som fällts för människohandel är alla släkt med varandra och har rekryterat och transporterat fattiga och utsatta människor från Bulgarien att utföra själva tiggararbetet i Växjö med omnejd. De har rekryterat tiggare i Bulgarien, som inhysts i husvagnar eller bilar i läger i skogen. De sex ledarna har systematiskt tagit nästan alla pengarna från tiggarna.

Som Nordfront tidigare har rapporterat åtalades den svenske kommunisten Rolf Lif från Hultsfred för medhjälp till människohandel efter att under tre års tid upplåtit sitt hus i Hultsfred åt den zigenska tiggarligan. Han friades av tingsrätten för detta brott.

Enligt domen har de bulgariska tiggarna ”exploaterats på ett sådant sätt att de befunnit sig i ett nödläge, och detta har varit syftet med gärningsmännens åtgärder”. I Nordfronts tidigare artikel finns bilder som visar den misär som tiggarna fick leva under. Vissa av tiggarna har dessutom blivit misshandlade, bland dem en gravid kvinna som fick missfall i fjärde månaden. Tiggarna har också satts i skuld och getts mindre matransoner när de inte tiggt ihop tillräckligt.

De nu dömda männen tros ha fört ut mer än två miljoner kronor från Sverige till Bulgarien under en tvåårsperiod. Ligan består av en man i 60-årsåldern, hans tre söner och två av hans barnbarn samt en bekant till familjen, samtliga bulgarer.

Det har riktats kritik mot att det tog så lång tid för polisen att börja utreda fallet. Redan i november 2017 larmades polisen till en butik utanför Växjö sedan en bulgarisk man gett signaler om att han utsattes för tvång. Polisen försvarar dröjsmålet med att den anmälande mannen reste tillbaka till Bulgarien och var svår att nå.

Förutom brottet människohandel har en person dömts för rån och två personer dömts för misshandel.

Källa:
Fällande dom i mål om människohandel


  • Publicerad:
    2018-12-19 17:50