MÅNGKULTUR. Tandhälsovården i Troms i Norge håller på att utarbeta en stategiplan för att lära så kallade flyktingar att borsta tänderna.

Brushing-Teeth-1024x682-640x426

Tandhälsovården i Troms i Norge håller på att utarbeta en strategiplan då så kallade flyktingars kunskap om tandhälsa är mycket bristande. Enligt tandläkaren Tove Bendiksen, som leder arbetet över den nya stategiplanen, så har ”flyktingarna” sämre tandhälsa än norrmän.

— Det är en väldigt stor skillnad i hur bra tandhälsa dessa flyktingar och asylsökare har men man ser att de i allmänhet har sämre tandhälsa än den norska befolkningen. Det är en anledning till att vi nu inleder tandhälso-åtgärder för denna grupp .

Bendiksen säger att många invandrare har drabbats av dålig tandhälsa då de har levt på en kost innehållande mycket socker och att detta har fortsatt i Norge eftersom att det är den billigaste maten.

Tandläkaren Nina Hansen undervisar invandrare i munhygien och tandborstning vid Tennevolli Lavangen. Enligt henne kommer flera av invandrare frpn länder där de inte har tillgång till tandborstar.

— Flera kommer från länder där de inte har tillgång till tandborstar, de har istället använt träpinnar för tandrengöring. Så när de kommer hit måste vi lära dem att vi använder tandborstar, tandkräm och gärna tandtråd, och förklarar varför vi göra detta, säger Hansen.

Källa:
Må lære «flyktninger» å pusse tennene


  • Publicerad:
    2016-05-24 08:40