JUDISK MAKT. Den judiske komikern Sacha Baron Cohen har fått ADL:s internationella ledarskapspris. Cohen beklagar sig över att judar inte äger och styr alla medier.

Sacha Baron Cohen tar emot ADL:s internationella ledarskapspris strax efter att han börjat spela Mossadagent i en ny tv-serie. Foto: ADL.

I sitt tacktal till den mäktiga judiska lobby- och förföljelseorganisationen Anti Defamation League (ADL) när han mottog organisationens internationella ledarskapspris, hyllade skådespelaren Sacha Baron Cohen – i Sverige mest känd för sin rollkaraktär Borat – ADL för deras intensiva kamp för att stoppa hatet (mot judar).

Han sade också att de sociala mediebolagen är ”de största propagandamaskinerna i historien” och anklagade Facebook, Google med flera för att underlätta spridandet av hat (mot judar) via deras webbplatser.

Cohen levererade två ”konstruktiva” förslag för att stoppa spridningen av ”hot och hat, falska nyheter och konspirationsteorier”.

Det ena är att ADL och andra judiska intressenter helt ska äga medierna och innehållet på de plattformar som har dynamiskt innehåll, alltså sådant innehåll som kan förändras av konsumenterna:

Cohens andra förslag är att utnyttja möjligheten att begränsa den amerikanska författningens första tillägg som garanterar amerikanska medborgares rätt att uttrycka sig:

— [Facebooks chef Mark Zuckerberg] hävdade att ytterligare begränsningar av vad som får postas på sociala medier skulle innebära att man ”lämnade principen om yttrandefrihet”. Detta är totalt nonsens. Första tillägget deklarerar att ”kongressen skall icke stifta någon lag” som begränsar yttrandefriheten, men detta gäller inte privata företag som Facebook, sade Cohen i sitt tal.

Sacha Baron Cohen menar att judar mycket väl kan strypa yttrandefriheten och reglera vad som sägs, om de äger och reglerar allt material som flödar genom deras plattformar.

Reaktionerna på Cohens uppmaning till stärkt judisk makt lät inte vänta på sig. Den antisionistiske medborgarjournalisten Adam Greens favoritjournalist, judinnan Whitney Webb Mint Press News, twittrade i ett svar till sin stamfrände att det är ”underligt att du får denna utmärkelse efter det att du har börjat spela en Mossadagent på tv”.

Mat- och näringsexperten Blanche Shaheen som driver bloggen Feast in the Middle East hakar på med att skriva att ”de hittar på sina egna meningslösa utmärkelser för att bedriva sina egna agendor…”

Källor:
Sacha Baron Cohen calls social media ‘greatest propaganda machine in history’
Sacha Baron Cohen’s Keynote Address at ADL’s 2019 Never Is Now Summit on Anti-Semitism and Hate


  • Publicerad:
    2019-11-23 20:45