KINA. I Karamay är det numer förbjudet att åka med lokalbussarna om man uppvisar några muslimska attribut. Nu uppges USA-baserade organisationer anse att förbudet är rasistiskt.

Varken långt skägg, slöja, huvudduk, dräkten jilbab eller den islamiska symbolen halvmånen och stjärnan är tillåtet.

Varken långt skägg, slöja, huvudduk, dräkten jilbab eller den islamiska symbolen halvmånen och stjärnan är tillåtet.

I staden Karamay, som ligger i den kinesiska Xinjiangprovinsen, är det nu förbjudet för muslimer att åka med lokalbussarna. Förbudet gäller de muslimer som uppvisar tydliga muslimska attribut, så som långt skägg och slöja. Inte heller huvudduk, dräkten jilbab eller halvmånen och stjärnan är tillåtna.

Anledningen till förbudet sägs vara för att öka säkerheten för de som åker kollektivtrafik i samband med ett idrottsevenemang som ska äga rum i slutet av månaden. Detta då regionen drabbats hårt det senaste året av både oroligheter och våldsdåd. Så sent som i juli förbjöds det att ta med tändare och vätskor ombord på bussarna.

Flertalet så kallade människorättsorganisationer anklagar nu Peking-regiringen för att utöva ett religiöst förtryck mot den uiguriska minioritetsbefolkningen. Men regeringen menar på motsatsen, att de respekterar alla de 56 minioritetsgrupperna som finns i landet.

”Myndigheterna i Karamay stöder en öppet rasistisk och diskriminerande politik riktad mot vanliga uigurer”, skriver Alim Seytoff, ordförande för den USA-baserade organisationen Uyghur American Association, i ett mejl till den judiska mediakoncernen Reuters.

Källa:
Kina förbjuder skägg på bussen


  • Publicerad:
    2014-08-06 13:00