BROTT. Karlskrona kommun bjöd in så kallade ensamkommande barn till Skärgårdsfesten vilket resulterade i tolv anmälningar om sexuellt ofredande.

Enligt uppgifter som sajten Samhällsnytt tagit del av ska Karlskronas kommun köpt in 53 biljetter till Skärgårdsfesten som man sedan delat ut till så kallade ensamkommande flyktingbarn från främst Afghanistan. Uppgifterna bekräftas även av Helena Lithander som är chef för sektionen för ensamkommande barn på Karlskrona kommun.

— När en ungdom placeras på ett HVB-hem så ingår det i vårt uppdrag att erbjuda en gynnsam fritid åt ungdomen. Vid det tillfället kom… väldigt många har honom som idol… Han heter Arash. Så det är till hans konsert som man då fick biljett, säger Lithander.

Under konserten med artisten Arash ska då flera av de överåriga männen ägnat sig åt sexuella ofredanden i stor skala.

Lithander förnekar att det är några av hennes ungdomar som ligger bakom de tolv anmälningar om sexuellt ofredande som polisen fick in efter konserten.

— Vi tog inte emot någon sådan uppgift från polis eller från någon annan utan de har ju gripit 10-12 stycken men det har inte varit några utav våra ungdomar. Hade det varit så hade polisen kontaktat oss. Det här är ju bara spekulationer, säger Lithander.

Helena Renberg som arbetar som förundersökningsledare hos polisen i Karlskrona kan dock bekräfta att det i vart fall ett av ärendena där det finns misstänkta så handlar det om ensamkommande som ligger bakom. VD:n för företaget Paraply Produktion AB som Karlskrona kommun upphandlade för att arrangera Skärgårdsfesten bekräftar också att man aldrig tidigare varit med om så många anmälningar om sexuellt ofredande som under detta år.

På frågan om man från kommuns sida vidtagit några åtgärder för att förhindra sexuella ofredanden efter att man givit de ensamkommande gratisbiljetter svarar Lithander på följande sätt:

— Att vi skulle göra en riskbedömning för att de skulle gå tillsammans med personal och titta på sin idol? Då skulle vi behöva göra en riskbedömning på de flesta besökarna. Jag förstår inte riktigt vad du menar. Det är bara ett påstående att ensamkommande är överrepresenterade rent generellt på festivaler när det begås sexuella övergrepp.

Källa:
Karlskrona kommun bjöd in ensamkommande till stadsfestival – 12 anmälningar om sexuellt ofredande


  • Publicerad:
    2017-09-07 18:30