EUROPA. Artisten Conchita Wurst, som kallar sig själv ”könsneutral”, vann årets upplaga av Eurovision.

Conchita Wurst.

Conchita Wurst.

Ikväll höll årets Eurovisionfinal i Danmarks huvudstad Köpenhamn.

Vinnare av Eurovision 2014 blev Conchita Wurst, en österrikisk ”hen” som föddes som man, klär ut sig i klänning och har skägg över hela ansiktet.

Wurst fick flest 12-poängsröster av alla deltagare och ”hon” fick bland annat 12 poäng av Israel och Sverige.

Årets vinst var den första för Österrike sedan 1966.

Sverige, som representerades av Sanna Nielsen, kom tre i tävlingen.

Framlyft av media
Wurst blev inte framröstad att företräda Österrike av folket, utan handplockades av ett österrikiskt TV-bolag och ”hennes” deltagande i Eurovision har varit kontroversiellt och det har protesterats mot att ”hon” skulle få vara med. Detta verkar ha gjort tävlingen väldigt personlig för Wurst som grinade under omröstningen.

När det stod klart att Wurst hade vunnit blev de svenska kommentatorerna lyriska och sa att det låg rätt i tiden då Wurst står upp emot hat och står för alla människors lika rätt och värde oavsett hur de ser ut.

Röstsystemet i Eurovision bygger till hälften på juryröster från ”experter” och till hälften på röster från vanliga människor. Huruvida det var juryrösterna eller de folkliga rösterna som gjorde Wurst till årets vinnare är oklart.

Årets upplaga av Eurovision var extremt politiskt korrekt. Bland annat när det blonda tvillingparet som representerade Ryssland uppträde och när Rysslands röster skulle meddelas hördes burop från publiken. Islands bidrag var också en låt ”mot fördomar” och Danmark företräddes av en marockan.

Segern hyllas av homolobbyn
Wursts seger har redan hyllats av homolobbyn. Tidningen QX tackar Europa för segern och skriver bland annat följande:

Europa satte ner i kväll, lördagen den 10 maj, ner foten [sic!] och sa nej till homofobi och ja till en öppet homosexuell dragqueen med skägg. Conchita Wursts seger betyder så fantastiskt mycket för kampen för ett mångfacetterat samhälle där alla får vara och se ut precis som de vill.

Med största sannolikhet har många hbt-aktivister runtom i Europa också röstat frenetiskt på Wurst under kvällen.

Se vinnaren sjunga här nedan:

Andra bidrag som hade kunnat vinna istället:


  • Publicerad:
    2014-05-11 01:08