INRIKES. En ny skatt på plastpåsar som införs nästa år kommer att göra att en vanlig plastbärkasse kommer att kosta sex-sju kronor.

Nästa år införs skatt på plastpåsar. Foto: Pixabay.

En ny skatt på plastpåsar som införs den 1 maj nästa år gör att kostnaden för en bärkasse kan bli sex-sju kronor medan små plastpåsar för frukt och grönt kommer att beskattas med 30 öre. Anledningen är regeringsuppgörelsen mellan S, MP, C och L.

Det är tillverkare och importörer som blir skatteskyldiga men Svensk handel tror att det blir konsumenterna som kommer att få betala skattehöjningen om tre kronor.

— Det är klart att det blir en dyrare påse för konsumenterna, sannolikt tre kronor dyrare, säger Karin Brynell, vd för Svensk Dagligvaruhandel.

— Det är en dålig skatt, menar Pär Bygdeson, vd för branschföreningen Livsmedelshandlarna. ”Med tre kronor på en vanlig plastpåse kommer papperspåsar att bli det billigare alternativet, och en papperspåse har en miljöbelastning på 43 gånger en plastpåse.”

— Konsekvenserna av den här skatten är inte nödvändigtvis miljövänligare, säger Brynell. ”En tygkasse måste användas 20 000 gånger för att ha samma miljöbelastning som en plastkasse.”

Anledningen till skattehöjningen ska vara att ”minska nedskräpningen”. Men plastkassarna står för en mycket liten del av skräpet i naturen och brukar eldas upp bland andra sopor i kraftvärmeverk.

Den 1 april nästa år kommer även en skatt på avfallsförbränning att införas.

Det mesta av plastavfallet i haven kommer från tio större floder i Afrika och Asien.

Källa:
Så mycket får du betala för plastpåsen – höjs nu i vår


  • Publicerad:
    2019-10-22 19:50