UTRIKES. Franska och nederländska politiker har enats om att låta skattebetalarna stå för inköpet av två tavlor. Tavlorna köps av den judiska familjen Rothschild för 1,5 miljarder kronor.

Politiker i Frankrike och Nederländerna har kommit överens om att köpa in två tavlor från 1600-talet. Tavlorna är målade av Rembrandt och ägs idag av den judiska bankirfamiljen Rothschild. Totalt kommer skattebetalarna att betala motsvarande 1,5 miljarder kronor till Rothschild för de två tavlorna.

1877 såldes de två Rembrandt-tavlorna till familjen Rothschild trots att den nederländska regeringen gjorde vissa ansträngningar för att tavlorna inte skulle hamna utanför landets gränser. Rothschild köpte tavlorna för 1,5 miljoner nederländska gulden, vilket motsvarar ungefär 170 miljoner kronor i dagens valutakurs.

Familjen Rothschild har sedan 2013 försökt att sälja tavlorna och har nu lyckats få de franska och nederländska politikerna att låta sina skattebetalare stå för den kostnaden. Tavlorna kommer att omväxlande hänga på Rijksmuseum i Amsterdam och Louvre i Paris.

Källa:
France and Netherlands to jointly buy rare Rembrandts


  • Publicerad:
    2015-10-07 21:45