INRIKES. Ett sjuttiotal personer granskas just nu av Skatteverket eftersom de misstänks ha finansierat terrorism – utan att skatta för det.

pengar

Än så länge har sexton personer granskats och fått ett skattebeslut från Skatteverket. En av personerna, en man från Gävle, upptaxerades med över en halv miljon sedan han fått en miljon kronor insatta på sitt konto under 2014. Många av skatteverkets utredningar är möjliga tack vare tips från Säkerhetspolisen.

— Vi gör en större granskning mot grov ekonomisk och grov organiserad brottslighet och i den granskningen så har vi en del delinsatser, bland annat tips som vi får från Säpo och de här personerna ingick i den delen, säger Pia Bergman, samordnare mot organiserad brottslighet.

Enligt Bergman är ett sjuttiotal personer under granskning med kopplingar till terrorism. Säkerhetspolisen arbetar med ett flertal myndigheter för att bekämpa terrorism och terrorhot. Men om Skatteverket gjort några anmälningar till polisen efter sina granskningar vill Bergman inte kommentera.

— Allt sådant lyder under Skatteverkets sekretess, säger hon.

Granskningen av terrorfinansiärerna har hittills inbringat runt fyra miljoner kronor i skatteintäkter, men det återstår att fatta beslut i majoriteten av fallen.

Källa:

Säpo kopplar Gävlebo till terrorfinansiering – upptaxeras med halv miljon


  • Publicerad:
    2016-04-19 18:55