INRIKES. Ännu ett stort fängelse ska byggas i landet, närmare bestämt i Kalmar. Det nya fängelset planeras stå klart 2027 och kommer liksom det i Trelleborg rymma 300 platser.

Morgan Johanssons arbete leder till platsbrist i fängelser och häkten. Skärmbild: Youtube.

Kriminaliteten i Sverige har i korrelation med massinvasionen formligen exploderat. Landet har – trots de generellt låga straffen vilket borde leda till gott om lediga platser – akut behov av ännu fler fängelseplatser.

I juni meddelades att landets näst största fängelse med plats för 300 interner byggs i Trelleborg. I september kom beskedet att Kristianstad får ett nytt stort rättscentrum och att häktet utökas från 29 till 100 platser.

Detta räcker dock inte utan idag kom ett besked från Kriminalvården och justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) om att ännu ett nytt jättefängelse med 300 platser och ett häkte planeras i Kalmar. Enligt planen ska det vara fullt utbyggt 2027, rapporterar SR.

— Det rör sig om en anstalt på minst 300 platser och en investering på en bit över en miljard kronor – kanske uppemot två miljarder kronor när det väl är färdigbyggt, kommenterade Johansson till SR.

På frågan om varför det behövs ett stort fängelse i samma storlek som det fängelse som nyligen beslutats skulle byggas i Trelleborg svarade Johansson till SR:

— Ja, därför att behovet finns. Vi har ju full beläggning nu på både häkten och anstalter i Sverige.

Det är i skrivande stund oklart varför man inte snarare vill avskräcka brottslighet – och därmed behovet av fängelseplatser – genom att införa strängare straff och utvisa kriminella utländska medborgare. Alternativ där kriminalvården hyr billiga fängelseplatser i utlandet har även föreslagits. Allt sammantaget skulle frigöra svenskarnas hårt intjänade skattekronor till den välfärd som förespeglats dem.


  • Publicerad:
    2020-10-26 18:50