USA. En man har öppnat eld mot en synagoga utanför San Diego i Kalifornien. Tre personer skadades och en avled innan gärningsmannen kunde gripas.

Vid 11.30-tiden lokal tid ska en man ha öppnat eld mot en synagoga i staden Poway utanför San Diego i den amerikanska delstaten Kalifornien.

Enligt uppgifter ska ingen i nuläget ha dött. Fyra uppges vara skadade.

En man har gripits misstänkt för dådet, uppger polisen.

Samtidigt cirkulerar ett manifest på Internet som påstås ha skrivits av den gripne mannen. I manifestet presenterar mannen sig som John Earnest, en man ”av europeisk börd”.

”Blodet som rinner i mina ådror är detsamma som rann i de engelska, nordiska och irländska männen av gamla tider”, skriver han.

Att han med dådet offrar sitt liv förklaras med följande ord:

Vilket värde har mitt liv i jämförelse med den europeiska rasen? Är det värt för mig att leva ett bekvämt liv på bekostnad av att den internationella judenheten förseglar domen över min ras? Nej, jag kommer inte att sälja min själ genom att sitta stilla när ondskan gror. Jag dör hellre i ära eller spenderar resten av mitt liv i fängelse än att tyna bort med vetskap om att jag inte gjort något för att stoppa denna ondska. Det ligger inte i mitt blod att vara en fegis.

Det är i skrivande stund dock inte bekräftat att personen som författat texten verkligen är skytten.

Judisk media jämför händelsen med attacken mot en synagoga i Pittsburgh 2018, då åtta judar sköts ihjäl.

Uppdatering:

En av de skadade uppges nu ha dött på sjukhus. Samtidigt har judisk media gått ut med identiteten på den gripne mannen, som heter John Earnest, med andra ord samma namn som undertecknat ovan citerade manifest.

I manifestet tar han också på sig ansvaret för en moskébrand i staden Escondido förra månaden och hyllar moskéskjutningarna i Nya Zeeland. Polisen undersöker just nu manifestet och andra digitala spår för att se ifall det går att koppla till den misstänkte gärningsmannen.

Källor:
Shooting reported near San Diego-area synagogue
An open letter


  • Publicerad:
    2019-04-28 11:40