Klockan hade precis passerat nio på morgonen när alla samlats. Vi stuvade in våra packningar i bilarna för att en kort stund senare befinna oss i Vättlefjälls naturreservat. Då alla var sugna på den friska luften och det vackra vädret packades packningen på och kängorna snördes skyndsamt. Dagens övningar inleddes med en genomgång av hur man navigerar med karta och kompass. För många var det en repetition medan vissa här fick tillfälle att inhämta nya kunskaper.

Bilde0393

Kompassriktning tas ut innan avmarsch

Övning ger färdighet

Övning ger färdighet

När momentet var avslutat och alla fått vetskap om position och nästa stopp var det dags för avmarsch. Den isande vinden bet hårt i de samlade aktivisterna, men skogen försåg oss dock med skydd från de värsta vindarna. När vi kommet en bit på vägen fick de flesta lätta på klädseln. Vi höll ett högt tempo och trots det kalla vädret tog det inte lång tid innan alla fått upp värmen ordentligt. Vi hade tidigare på morgonen sett ut en plats på kartan som vi misstänkte skulle lämpa sig för lunchrast.

Vandring

Vandring

Innan vi kom så långt fick vi dock stanna vid en sjö för att fylla på våra vattenflaskor. Det tjocka istäcket bekämpades effektivt med medhavd yxa och efter en inte allt för lång stund porlade det friska, kalla vattnet fram.

Så kan det gå om man glömmer vattnet hemma

Så kan det gå om man glömmer vattnet hemma

När vi så vandrat en bit till anlände vi till den plats vi tidigare utsett för lunchrast. Nu hade samtliga blivit rejält hungriga, så spritkök och medhavd mat plockades fram. Något vi alla märkte av tämligen omgående är hur kallt det blir så fort man stannar. Plockar man inte på sig en extra jacka dröjer det inte många minuter innan man börjar frysa.

Den medhavda maten tillagas

Den medhavda maten tillagas

Maten slank ner i en hast och efter detta var det dags för dagens nästa övningsmoment. Vi övade på att bygga vindskydd med en medhavd presenning, både ett sluttande för en grupp och ett ”enmansskydd” bestående av en hängmatta med ett tak över. Här måste jag erkänna att mitt minne svek mig rejält. Jag mindes knappt någon av de knopar jag lärt mig av Motståndsrörelsens vildmarksguide i Dalarna. Bättre var det då med Patrik Dyrsch, som både kunde friska upp mitt minne och förhoppningsvis instruera de som inte fått möjlighet att deltaga på kurserna i Dalarna.

"enmansskydd"

”enmansskydd”

 

Knopar förevisas, här syns "alpine butterfly"

Knopar förevisas, här syns ”alpine butterfly”

När vindskyddet packats ner och skräpet samlats upp var det återigen dags för avmarsch, denna gång tog vi sikte på en liten sjö strax utanför naturreservatet för att där göra upp eld. Karta och kompass åkte fram och en repetition av morgonens övning tog vid. När kursen var satt började gruppen traska mot vårt mål. Under vandringen fick jag tillfälle att diskutera med en kamrat från Norge, om situationen där. Dessa rapporter från grannlandet är såklart trevliga och det är alltid roligt att höra att det rör på sig i hela norden.

20130126_123818

Vandring över sjön

 

Vandring genom skog

Vandring genom skog

Efter ett tag, med diverse funderingar på om kartan verkligen stämmer, anländer vi så till den lilla sjön där vi planerat att göra upp eld. Att göra upp eld i skogen vintertid kan vara lite lurigt, men då gruppen samlat näver och små kvistar på vägen stötte vi inte på något enormt motstånd. Det tredje övningsmomentet för dagen var mer av en tävling än en övning. Gruppen delades på två och de som först lyckades gör upp eld utan tändstickor skulle koras som vinnare. Vem som egentligen vann och huruvida det förekom fusk är fortfarande inte helt utrett. Klart är dock att vi fick upp en värmande eld som lämpade sig utmärkt för grillning av medhavd mat.

eldtävling

Vilka som segrade är fortfarande oklart

 

Medhavd mat grillas

Medhavd mat grillas

När alla fått lite i magen och värmt sig ett slag framför elden var det dags för det fjärde och sista övningsmomentet för dagen, sjukvård. Gruppen fick här möjlighet att fördjupa sig i hur man på bästa sätt kan hjälpa en skadad kamrat. Tryckförband och framåtstupa sidoläge förevisades. Ett par olika sorters förband förklarades och även hur man tillverkar en enklare bår.

20130126_150449

Tryckförband förevisas

Nu hade klockan tickat iväg och mörkret var på väg. Gruppen bestämde sig för att avrunda dagen och påbörja vandringen tillbaka till bilarna. Då vi tidigare under dagen fått prov på isens duglighet valde vi att ta den genaste vägen tillbaka, alltså över diverse sjöar. Återigen fick gruppen känna prov på den isande vinden, som ute på sjön blev betydligt mer påtaglig jämfört med inne i skogen. Efter ett tag skymtar vi bilarna, och vi har nu vandrat lite drygt två mil. Väl framme tar vi farväl av våra kamrater och konstaterar att ännu en lyckad dag med Nordisk gemenskap är över. Stort tack till alla som gjorde dagen till det den var!


  • Publicerad:
    2013-01-29 00:21