INRIKES. Natten till måndagen förstördes stora delar av Gottsundaskolan i Uppsala av en våldsam brand. Två tonårstjejer har gripits och misstänks för grov mordbrand.

Arkivbild

Klockan 02.43 natten mot måndagen larmades polisen till Gottsundaskolan i Uppsala efter ett tips från allmänheten om att personer rörde sig vid skolan.

När polisen anlände kom två flickor, 14 och 16 år gamla, utspringande från entrén till skolan. Dessa greps omedelbart, men då brann det redan så våldsamt inne i byggnaden att polisen fick backa och invänta räddningstjänsten.

”Släckningen av skolbyggnaden är besvärlig och det kommer att vara svårt att rädda någon del av skolbyggnaden. Räddningstjänsten har fått ändra fokus till att förhindra branden att sprida sig till omkringliggande byggnader”, skriver polisen i sin händelserapport. Enligt brandkåren fanns det risk att träkyrkan i Gottsunda skulle påverkas av branden.

Räddningstjänst från tre stationer bekämpade branden, men förloppet var så kraftigt att skolan inte gick att rädda. Två av tre skolbyggnader totalförstördes.

Skolan har hållit stängt idag och elever och lärare har samlats i Gottsundakyrkan. Många uttrycker sorg och förtvivlan över det obegripliga dådet.

— Det är fruktansvärt. Chockartat och tragiskt på alla vis, säger Gottsundaskolans rektor Elisabeth Viksten Eriksson.

En förundersökning om grov mordbrand har inletts. Uppsalapolisen skriver på polisens hemsida att brottet ser ut att vara en isolerad händelse utan koppling till andra händelse, brott eller konflikter.

— Utredningsläget ser för närvarande gott ut. Vi har bland annat en del intressanta tekniska spår, säger kammaråklagare Arash Zavosh i en kommentar på polisen.se.

De brottsmisstänkta tonårstjejerna har nu släppts och omhändertagits av sina föräldrar.

Källa:
Gottsundaskolan totalförstörd i brand


  • Publicerad:
    2018-10-08 18:00