JOURNALISTIK. Imorgon kommer Uppdrag Granskning visa hur en skola i Umeå diskriminerar invandrarbarn. Skolan uppger att Uppdrag Granskning ljuger.

Uppdragförvanskning

Nyligen fälldes Uppdrag Granskning av Granskningsnämnden för kravet på saklighet i samband med det uppmärksammade reportaget de gjorde om Leksands IF och Leksands kommun. Nu är man i blåsvädret igen angående morgondagens program som sänds på SVT.

Uppdrag Granskning vill visa hur en skola i Umeå diskriminerar invandrare. För att bevisa detta skickade programmet in två ansökningar, en från en svensk flicka och en från en utländsk pojke. Bara den svenska flickan blev antagen och det är alltså detta som ligger till grund för programmets diskrimineringsanklagelser. Skolans svar är att flickans ansökan kom in först och hon fick den sista antagningsplatsen. ”Hon fick den sista platsen. Vi har stenkoll på vår kö”, säger skolans vice vd Linda Björkman Swanberg till Dagens Media.

När Uppdrag Granskning senare konfronterade personer på skolan med den påstådda diskrimineringen valde skolledningen själva att filma intervjun, just för att programmet inte skulle kunna komma med några falska påståenden.

Efter intervjun anklagar skolan reportern för att vara en lögnare, men enligt reportern handlade det bara om missuppfattningar. ”Den intervjun var ett misslyckande, och den kommer inte att sändas. Vi missuppfattade varandra, och vi borde ha avbrutit intervjun och satt oss ned och gått igenom allt. Det var vårt ansvar. Vi erbjöd skolan en ny intervju för att de skulle få reda ut med kanslisten vad som hänt”, säger reportern Axel Humlesjö. När skolan senare ville ge Uppdrag Granskning bevis på att ingen gått före i kön tackade reportrarna Ali Fegan och Axel Humlesjö nej, de var inte intresserade av sanningen. ”Jag är helt förfärad över att det är public service-medel som används till det här. Det är bedrövligt”, säger Björkman Swanberg.

Humlesjö försöker nu skylla det hela på att man inte ville störa kanslisten, vilket låter föga troligt för en ”grävande journalist”. Han säger: ”Det var en ganska spänd situation, och vi ville inte gå ner till den enskilda kanslisten, för att det kunde bli spänt för henne. Efter intervjun har skolan skickat dokumentationen till oss och vi har gått igenom den.”

Björkman Swanberg berättar att skolan kommer anmäla programmet och stämma dem för förtal. ”Vi kommer att anmäla dem till granskningsnämnden, och för vår intendents räkning stämma för förtal, eftersom hon blir uthängd som rasist”, säger hon.

Källa:
Skola hotar att stämma Uppdrag Granskning


  • Publicerad:
    2013-10-29 19:00