YTTRANDEFRIHET. Två elever på Katedralskolan i Lund har anmälts för åsiktsbrottet ”hets mot folkgrupp” sedan de på skolan uppmanat en eller flera personer att läsa högt ur självbiografin ”Mein Kampf” av Adolf Hitler.

Katedralskolan i Lund. Foto: Mickaël Delcey (Silverkey) (CC BY-SA 3.0).

Två elever på Katedralskolan i Lund har anmälts för åsiktsbrottet ”hets mot folkgrupp” skriver Expressen. Brottet bestod i att de båda eleverna ska ha uppmanat en eller flera personer att läsa högt ur en bok.

Normalt sett ska det enligt grundlagen råda yttrandefrihet i landet men det är oklart om det gäller alla böcker och överallt. Boken som två pojkar tog sig för att läsa högt ur på skolområdet var en digital version av Adolf Hitlers självbiografi ”Mein Kampf”.

Händelsen, som Sydsvenskan var först att rapportera om, inträffade förra fredagen.

Skolledningen såg sig manad att anmäla eleverna för gummiparagrafen ”hets mot folkgrupp”, vilket också skedde.

— Vi har fått en ny polisanmälan. Sedan om det är hets mot folkgrupp, det är lite av en bedömningsfråga, säger Mathias Larsson, åklagaren som leder förundersökningen, till Sydsvenskan.

I Sverige får politiska åsikter inte kartläggas, men polisen ska enligt Sydsvenskan ha inlett en ”större polisutredning om högerextremism” på Katedralskolan”.

Katedralskolan har tidigare under hösten haft problem med elever som inte tillräckligt väl följer den rådande värdegrunden och där skolan ansett sig tvingad att agera kraftfullt. Under september stängdes två elever och en lärare av.

Om de båda eleverna är samma som tidigare varit inblandade i åsiktsbrott vill inte åklagaren svara på.

— Men det är ungefär samma krets av personer som det här tycks handla om, säger kammaråklagare Larsson till Sydsvenskan.

På en fråga till Larsson om det verkligen är ”hets mot folkgrupp” att läsa högt ur en historisk bok svarar han att ”det återstår att se”.

— Vi har fått en ny polisanmälan. Sedan om det är hets mot folkgrupp, det är lite av en bedömningsfråga, säger Larsson till Sydsvenskan.

Mathias Larsson är samma åklagare som i juni beslutade att, trots tydliga bevis i form av videoklipp och skärmdumpar, lägga ner förundersökningen mot den välkände afrikanske rapartisten och Youtubeprofilen JCBUZ.

Denne uppmanade till mord på vita personer i Sverige, något som Larsson menade ”inte var allvarligt menat”.


  • Publicerad:
    2020-10-04 13:20