INRIKES. Efter att inbrottstjuvar påstås ha upptäckt en vapengömma med polisuniformer och peruker i en container utanför Jönköping larmades polis till platsen. Den 40-årige skolkurator som nu sitter häktad, misstänkt för grovt vapenbrott och förberedelse till grovt rån, har koppling till vänsterextrema rörelser. Han nekar till brott men häktades på sannolika skäl, vilket är den högre graden av misstanke.

Skolkuratorn och vänsterextremisten David Bothen. Foto: Facebook.com.

Nordfront rapporterade natten till tisdag om att en 40-årig skolkurator i Jönköping sitter häktad misstänkt för grovt vapenbrott och förberedelse till grovt rån. Mannen heter David Bothén och är sedan tidigare ostraffad, men kan kopplas till individer inom den så kallade vänsterautonoma rörelsen.

Förutom Bothén har ytterligare fyra personer anhållits i ärendet och sedan släppts. Samtidigt har ytterligare en person i 40-årsåldern anhållits i sin frånvaro och eftersöks just nu av polisen. Enligt Aftonbladet rör det sig om ”en man som har tydliga kopplingar till den vänsterautonoma rörelsen i Jönköping”.

LÄS MER: Polisen hittade automatvapen och polisuniformer – vänsterextrem skolkurator häktad

Under häktningsförhandlingen nekade Bothén till samtliga brottsanklagelser. Men enligt häktningsförhandlingarna är han misstänkt på sannolika skäl på båda punkterna, vilket är den högre graden av misstanke.

En av de tidigare anhållna som nu har släppts är en företagare som hyrt ut containern till Bothén. Ett hyreskontrakt som varit löpande i två års tid och som kostat Bothén 1 250 kronor i månaden.

Se P4 Jönköpings film inifrån containern där fyndet skedde:

— Jag frågade vad han skulle ha i containern och han sa att han skulle förvara möbler och husgeråd. Sedan har vi inte haft mer kontakt än att jag skickat ut fakturor kvartalsvis, säger företagaren till Aftonbladet,

Företagaren är kritisk till att polisen anhållit honom, trots att han samarbetade fullt ut och berättade att Bothén hade hyrt containern.

— De har vänt upp och ned på företaget och tagit allt i beslag, datorer och nycklar. Vi kan inte betala räkningar eller hämta posten. Verksamheten är helt avstannad, säger företagaren och fortsätter:

— Jag är officiellt inte avförd från utredningen men känner mig inte som en misstänkt. Jag är oskyldig och visste inte vad som fanns i containrarna som jag hyrde ut.

Enligt åklagare Petra Schöniger är dock varken han eller någon av de andra som suttit anhållna men senare släppts avförda från misstanke.

Ärendet utreds av polisens enhet för grova brott i Jönköping. Men med tanke på kopplingarna till den så kallade vänsterautonoma rörelsen är även Säpo inkopplade.

Källor:
Häktningsförhandling Jönköping TR, Mål nr B 2199-18: Aktbilaga 16
”Sa att han skulle förvara möbler i containern”
Misstänka för grovt vapenbrott har kopplingar till den autonoma vänstern
Här är containern där polisen hittade automatvapen


  • Publicerad:
    2018-06-12 23:50