ENGLAND. Ett 40-tal skolor i England förbjuder flickor att bära kjol i sin iver att tillmötesgå transsexuella elever.

Ett 40-tal skolor i England har inför höstteminen förbjudit flickor att bära kjol, enligt tidningen Sunday Times i syfte att göra skoluniformen könsneutral för att tillmötesgå transsexuella elever.

En av skolorna som förbjudit bärandet av kjol är Priory School i Lewes i East Sussex.

— Vi har en liten men växande grupp av transsexuella elever och det är viktigt för dem att alla har samma skoluniform, sade Tony Smith, lärare på Priory School.

I Ipswich har åtta gymnasieskolor förbjudit kjol, vilket innebär att majoriteten av alla kvinnliga elever i staden går i skolor där de måste ha byxor till uniformen. Copleston High School har placerat kjolar på samma lista som jeans och ansiktspiercing, vilket redan är förbjudet.

På vissa skolor har dock eleverna protesterat och kämpar för att behålla kjolen. Elever på Philips High School i Bury har samlat hundratals underskrifter i en protest mot skolans byxtvång till hösten.

Kvinnliga elever på skolan hävdar att de känner sig mer bekväma med kjol. Att påtvinga dem byxor kan förstöra deras mentala hälsa, menar eleverna.

Diane Burdaky, förälder till en elev på Philips High School säger till RT att det har inte varit någon som helst dialog med föräldrar eller elever innan beslutet kom:

— Jag var mycket chockad. De var inget samråd med föräldrar eller elever. Det fanns ingen förklaring till förbudet. Ingen anledning överhuvudtaget gavs. Jag vet att barnen på skolan inte vill bära byxor hela tiden.

Antalet skolor som infört könsneutral uniform har ökat sedan en ny ”jämställdhetslag” infördes år 2010. Enligt lagen ska transsexuella elever skyddas från diskriminering, vilket vissa skolor tolkar som att skoluniformen ska vara könsneutral.

Källa:
40 schools in England ban girls from wearing skirts to accommodate transgender students


  • Publicerad:
    2019-07-03 23:25