1984. Skottlands justitieminister vill med ett lagförslag förbjuda ”hatspråk” i hemmet. Skottar ska kunna dömas för ”hatbrott” om de yttrar någon missaktning mot ”skyddade grupper” i sitt hem. 

Skottlands justitieminister, Hamza Yousaf. Foto: Twitter.

Skottlands justitieminister Hamza Yousaf har lagt fram ett nytt lagförslag som ska förbjuda ”hatspråk” i hemmet. Enligt Yousaf handlar lagförslaget om att bekämpa ”främjande av hat” mot ”skyddade grupper”.

För att man ska åtalas för brottet behövs inte att man på något vis hotar, kränker eller förolämpar en person eller grupp direkt, bara att någon uppfattar ens uttalande på det viset. Exempelvis skulle en kommentar om massinvandring vid middagsbordet hemma, kunna lagföras om familjemedlemmar anmäler det.

I sociala medier har folk spekulerat i hur långt den skotska polisen är villig att gå för att lagföra den här typen av åsiktsbrott. ”De kanske borde börja med hemlig avlyssning i folks hem också”, raljerar en person på Twitter.

För att en person ska åtalas för brottet behöver inte personens uttalande vara riktat mot en specifik person, bara bevis för att åsiktsbrottslingen motiverats av ”illvilja” i sitt uttalande. Dessutom behöver bara en person ha hört uttalandet för att det ska kunna lagföras.

Om lagförslaget går igenom får skottar alltså inte kommentera något som grundar sig i en persons religion, ålder, handikapp, sexuell läggning, ”transidentitet” eller ”variationer i sexuella egenskaper”. Om etniska skottar räknas med i det Yousaf kallar ”skyddade grupper” är ännu oklart.


  • Publicerad:
    2020-10-30 14:40