MEDIA. En känslig artikel där polisen uttalar sig om tiggare som en del av kriminella ligor går inte längre att läsa för vanliga läsare. Artiklar om andra ämnen från samma tidsperiod finns dock kvar.

tiggare

”Åtkomst nekad – Du har inte behörighet att visa denna sida”. Så står det numera för den som vill gå in och läsa artikeln där Skaraborgs-polisen Adrian Lucaci, själv bördig från Rumänien, uttalar sig om hur ”rumänska” tiggarna ofta är en del av kriminell verksamhet.

Det är en uppmärksam debattör på Flashback, Milo.Minderbender, som avslöjar hur Skövde Nyheter tagit bort artikeln. Personen skriver: ”Skövde Nyheter har spärrat tillgången till en artikel om tiggare. Artikeln är daterad 22 maj 2013 09:44. Det finns äldre artiklar än så på deras hemsida, till exempel denna från 2012, så det handlar inte om att artikeln om tiggare är gammal.”

Vad kan det mystiska försvinnandet bero på? ”Artikeln kanske är borttagen för att den är politiskt känslig”, skriver Milo.Minderbender och hänvisar till detta citat från artikeln:

Den som får pengarna rakt i fickan är mannen som har hyrt det här barnet, för barn ger alltid bättre betalt. Jag gillar inte att föda organiserad brottslighet, där någon tar alla pengar och sen bygger ett fint hus till sig själv.

Det finns också andra intressanta citat från artikeln:

De som tigger åt ligor är inte fastkedjade.

De får lite mat varje dag och någonstans att sova. Det ruggiga är att det ändå är så mycket bättre än de har det hemma. Åker de fast är fängelset som Edens lustgård med mat och värme.

Tyvärr är det de öppna gränserna i EU som möjliggör detta.

Artikeln finns sparad i Webarchive och går fortfarande att läsa trots Skövde Nyheters försök att stoppa den i minneshålet.

Källor:
Polisen: ”Tiggare ofta del av kriminella ligor”
Skövde Nyheter på webben låter kritisk artikel om tiggare ”försvinna”


  • Publicerad:
    2015-02-20 17:30