Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Skräckens ursprung

Av Henrik Gustafsson, 2019-09-06
henrik.gustafsson@nordfront.se

KRÖNIKA. Henrik Gustafsson fördjupar sig i Stephen Kings tankevärld efter att ha läst The Shining och dess uppföljare Doctor Sleep. Vad finns det för lärdomar i dessa skräckinjagande berättelser?

Stephen King har skrivit över femtio böcker. Han är en av vår tids största författare och helt klart dominerande inom sin genre. Hans novell The Shining kom ut 1977 och brukar omtalas bland de verk som berör läsaren mest.

Boken filmatiserades av Stanley Kubrick 1980 med Jack Nicholson i huvudrollen. Kanske är det fortfarande en av de mest skrämmande filmer som gjorts. När jag läste boken var minnet av filmen så starkt att det var svårt att föreställa sig de många saker som skildrades helt annorlunda.

Den ständiga kampen mellan ljusets och mörkrets krafter är nog det tydligaste temat i Kings berättelser. Ett annat återkommande ämne är människor med övernaturliga förmågor. Något som karakteriserar hans värld är att ingenting dör på riktigt utan allt lever vidare någonstans på ett eller annat sätt. Det flyter.

Danny försöker intala sig att inget hemskt kommer hända.

Förmågan att ”skina”
The Shining handlar om femårige Danny Torrance som har begåvats med den telepatisk förmågan att läsa tankar. Utan att prata kan han kommunicera med andra som delar hans förmåga, även om de befinner sig långt bort.

Danny kan se människor som dött. Ibland framstår dessa som minst lika verkliga som de levande. På platser där hemska saker inträffat upplever Danny ibland att händelserna och de döda människorna lever kvar. De liknas vid snorkråkor som smetats under borden. Jack Torrance är Dannys nyktra alkoholist till far. Han har fått jobb som fastighetsskötare på hotellet Overlook över vintern. Just där finns osedvanligt många döda som lever kvar efter alla otäcka händelser som utspelat sig där.

På hotellet arbetar under säsongen en svart kock som heter Dick Hallorann. Han delar Dannys telepatiska förmåga. Innan Dick beger sig därifrån berättar han för Danny att han kallar det för att ”skina”. Många människor har lite av den förmågan även om de inte själva vet om det. De kan till exempel känna på sig saker som ska hända.

Ibland drömmer Danny fastän han är vaken. I samband med det brukar hans osynliga vän Tony visa sig. Han försöker flera gånger att varna Danny från att följa med sin pappa till hotellet. När Danny struntar i Tony och lyckas förtränga honom framträder han allt mer sällan.

En dag tycker Danny sig se ett drunknande barn i den snötäckta lekplatsen utanför hotellet. Det viftar desperat med handen åt honom och ropar: ”Snälla rädda mig om du inte kan rädda mig kom åtminstone och lek med mig. För alltid och för alltid.”

Pappan till en av Dannys kamrater blev hämtad av män med vita rockar. Ingen visste när han skulle få komma tillbaka. Danny fruktar ibland att han inte ska kunna sluta gråta. Då tror han att männen i vita rockar ska hämta honom också. Därför behåller han sina farhågor för sig själv.

Overlook i vinterskrud.

Hotell Overlook
Under vintern 1970–71 anlitades en viss Delbert Grady för att sköta hotellet över vintern. Det ligger högt uppe bland bergen och beräknas vara insnöat utan kommunikation med omvärlden under fem till sex månader. Den vintern mördade Grady sina tvillingdöttrar med en yxa. Han sköt sin fru med ett hagelgevär och avslutade sedan sitt eget liv på samma sätt.

Grady skall ha drabbats av ”Cabin fever” under sin vistelse där. Den bästa översättningen på detta till svenska är lappsjuka. Det är en klaustrofobisk reaktion som kan inträffa då människor är instängda tillsammans under en längre tid. Klaustrofobin uttrycker sig i ett förakt mot de människor man är instängd tillsammans med. I extrema fall kan det resultera i våldsamt beteende och mord. Vissa människor är mer mottagliga för detta än andra.

Jack Torrance är en man med drömmar och stora idéer. Han håller på att skriva en pjäs. Han vill även skriva en bok om Hotel Overlooks dramatiska historia. När han skriver föreställer han sig att han skapar nya världar. Han är en våldsam person, fast det visar sig oftast bara när han är berusad.

Dannys mor Wendy känner att familjen är tätt sammansvetsad. Ifall det finns något som skulle kunna splittra dem tror hon att det måste vara en utomstående kraft. En mycket stark illasinnad sådan har också sitt fäste i hotellet där de spenderar vintern.

Danny har känt detta på sig hela tiden. Han säger ingenting för att han vet hur viktigt jobbet är för hans far. Han vet också att de händelser som han förutspår inte alltid inträffar, även om de oftast gör det. Värmepannan på hotellet har en tryckventil som måste kontrolleras varje dag så den inte överhettas. Danny tänker att även hans far skulle behöva en sådan.

Hotell Overlook vill få Jack att dricka.

Illasinnade krafter
Rösterna i hotellet försöker övertala Jack att mörda sin familj. ”För att en riktig konstnär måste lida. För att varje människa dödar det han älskar.” Kraften som finns där använder hans fars röst. Den säger åt honom att ta en drink.

Jack hittar en krocketklubba i förrådet. Den ena änden är mjuk och den andra är hård. Den används i ett spel som präglas av både finess och rå kraft. Det kan liknas vid uppfostringsmetoden att använda morot och piska. Hotellet vill ha Danny för hans övernaturliga krafter. Hans pappa är bara ett redskap i spelet fastän han själv aldrig förstår det.

Hotell Overlooks manager beskrivs som källan till den illasinnade kraften. Det är en kraft som splittrar familjer och får människor att förlora förståndet. Den har som mål att förvandla människorna till ett ”Det”: ett slags omänskligt väsen. Dess kännetecken är falskheten och lögnen. Människor förlorar sitt innehåll och förvandlas till tomma behållare. Som skyltdockor som ställs ut till försäljning.

Jack Torrance drabbas av lappsjukan.

Doctor Sleep
Kings uppföljaren till The Shining heter Doctor Sleep och kom ut 2013. Den handlar om Danny som en vuxen man. Han kallas för Dr. Sleep eftersom han arbetar på ett vårdhem där han hjälper de döende att somna in.

Liksom sin far växer han upp till att bli en nykter alkoholist med våldsam läggning. Alkoholen blev det enda som kunde dämpa hans förmåga att ”skina” samt bota de psykiska problem denna för med sig. Hans möten med anonyma alkoholister blir hans räddning. Danny tänker ofta att Hotell Overlook, eller ”Det”, har vunnit ifall han faller till föga för den starka impulsen att dricka.

Danny blir varse om att en grupp odöda barnamördare har besatt platsen för hans barndoms skräckupplevelser. När han får reda på allt det hemska som händer i hans samtid är det svårt att få andra att tro på honom. Han motiveras ändå till att agera. Han känner att kunskapen om de verkliga förhållandena medför ett stort ansvar.

De självutvalda
På platsen där Hotell Overlook tidigare fanns är nu en camping som ägs av en grupp annorlunda vampyrer. Istället för att suga blod behöver dessa tortera barn med psykiska förmågor för att kunna livnära sig på deras ”ånga”. Denna utvinns genom att plåga dem till döds. Med livet glider även deras ånga ur dem. Denna använder vampyrerna som energi för att hålla sig evigt unga.

De kallar sig ”The true knot”. Deras medlemmar måste ha ångan för att överleva. Deras syfte med livet är bara att fortsätta leva. De känner sig som mest livskraftiga då stora katastrofer inträffar. Flygkrascherna vid den 11 september 2001 ges som exempel på detta.

”The true knot” har en ritual de utför när de ska ta in ånga. De uttalar gemensamt orden: ”Vi uthärdar. Vi är de utvalda och lyckosamma. De är skaparna; vi är de som tar. Vi tar det som de skapar.” (2014:145) För dem är känslan av att sprätta upp ett jaktbyte densamma som att göra detta med en människa.

”Rosie the hat” är ledare för gruppen som kallar sig ”The true knot.”

Tomma djävlar
Danny har fått lära sig att skuggorna kan vara farliga. De kan ha tänder. De flesta svälter dock bort och försvinner när de inte får näring. De liknas vid myggor som cirkulerar ett varmblodigt djur.

Dick Halloranns ande berättar för Danny om den livsfientliga skaran. Han kallar dem för ”tomma djävlar”. De är på jorden som cancer på en hud. ”En gång i tiden red de på kameler i öknen; en gång i tiden drog de fram i karavaner genom östra Europa. De äter skrik och dricker smärta.” (2014:234) De kallar sig själva för mänskliga medan alla andra kallas för ”rubes.”

När en av dessa tomma djävlar blir tillfrågad ifall de är som vanliga människor citerar han juden Shylock från Shakespeares pjäs ”Köpmannen i Venedig”. Med en låtsad sårad min säger han: ”Om du sticker oss, blöder vi inte? Om du kittlar oss, skrattar vi inte?” (2014:354)

Shylock är känd för att han ville skära ett skålpund kött från köpmannen Antonios bröst då denna inte kunde betala tillbaks sina skulder. Detta exempel tydliggör hur personer inte alls behöver vara fina eller godhjärtade bara för att man delar vissa mänskliga egenskaper med dem.

Historiens lärdom
Stephen Kings berättelse visar på en koppling mellan hans fantasivärld och de destruktiva krafterna i vår verklighet. Dessa kännetecknas oftast av ett förtryck som kommer utifrån. De kan dock även finnas inom oss. Hos varje människa kan finnas en impuls till att bara vilja ta utan att ge något tillbaks.

Denna skadliga kraft förkroppsligas av dem i vår omvärld som rånar oss och vårt folk på vår frihet, våra liv och förtjänsten av vårt arbete. Dessa kan bekämpas genom att vi ständigt arbetar för att ta kontroll över våra liv och förändra vår omvärld till det bättre.

Vi behöver undvika de distraktioner som är ämnade att vända oss och våra fränder emot varandra. Vi måste ständigt arbeta aktivt och medvetet för att förbättra tillvaron för oss själva samt våra fränder, nära och kära. Historier och dess kopplingar mellan det verkliga och uppdiktade kan spela en viktig del i att skapa motivation för detta.

Referenser:
King, Stephen. (2012). ”The Shining”. Anchor books.
King, Stephen. (2014). ”Doctor Sleep” Hodder and Stoughton.


  • Publicerad:
    2019-09-06 09:00