BROTT. Spelberoende Jennie Olsson åtalas för att ha mördat sin kollega för att komma åt sin handikappade kusins pengar. Olsson är uttalad antirasist, feminist och har varit engagerad fackligt och socialdemokratiskt.

Skärmbild Instagram

Personen Marie Jennie Helen Olsson 19780405-5502

Jennie Olsson har haft ett politiskt engagemang inom socialdemokraterna där hon var ersättare i barn och utbildningsnämnden i kommunen. Hon har också varit fackligt engagerad. Antirasismen, feminism, HBTQ och fotboll är något som hon ofta för fram på sina sociala medier.

Skärmbild Instagram

Som person anses hon vara arbetsam, ställer ofta upp för vänner och trevlig, detta enligt de flesta personer som känner henne. Därför är de förvånade över anklagelserna mot henne. De flesta är dock fullt medvetna om att hon är en lögnare. Hon ljuger ofta ihop historier för att få ihop pengar till sitt spelmissbruk och för att betala tillbaka äldre skulder. Detta är hennes omgivning medvetna om då de ofta måste påminna henne om att betala tillbaka pengarna och då försöker hon göra det.

Hon hade inte förvånats om Jennie satt sig i skuld på det sättet. Anledningen till det är att Jennie har lurat även henne tidigare. Det var bland annat sparade pengar som försvann och även pengar som hennes dotter blev av med under tiden som hon och Jennie hade ett förhållande.

Jennie hade även lånat pengar av andra personer och ljugit om varför hon behövde låna pengar. Dom som Jennie lånat pengar kunde sedan höra av sig till henne för att försöka få tillbaks pengar när dom inte fick tag i Jennie. Allt detta berodde i grunden på Jennies spelmissbruk. Det blev väldigt jobbigt att leva ihop med Jennie på grund av detta.

(Namnet på den förhörde har tagits bort av Nordfront.)

Trots att hennes familj, arbetskamrater och vänner vet om detta lånar de ändå ut och föder därmed oavsiktligen hennes spelmissbruk. Olsson har varit i en sådan knipa att hon lånat även från bekantas bekanta vid ett par tillfällen. Hon medger själv att hon ofta lånat pengar för att försöka spela ikapp sina skulder, vilket lett till större skuldsättning.

Jennie anger i ett polisförhör att hon har 390 000 i skulder hos kronofogden och 70-80 000 kronor i ytterligare skuld. Flera personer i hennes bekantskap tror att hon lånat pengar av ”fel” människor. Människor som är villiga att skada henne. De har dock svårt att avgöra sanningshalten i hennes påståenden då hon konstant ljuger för att få ihop nya pengar.

Jennie har skapat hjälpgrupper på Facebook där hon skriver inlägg om personer i nöd som snabbt behöver låna pengar och där hon erbjuder sig att vara mellanhand. Vissa har gett detta i bidrag och andra har fått tillbaka de lånade pengarna av Jennie. Det är oklart i förundersökningsprotokollet hur omfattande detta beteende hos Jennie har varit och om hon använt pengar för egen vinning.

Jennie har flera domar mot sig men det är värt att lyfta upp att hon tidigare dömts för stöld på sin arbetsplats (B 4860-12) och för att ha smugglat stora mängder alkohol in i Sverige (B 4652-16).

En person som ger en annorlunda bild i förhör om Jennie är en ex-flickvän som menar på att Jennie har två sidor. En utåt där hon anses vara trevlig av folket i hennes bekantskapskrets och en helt annan inåt, där hon psykiskt och fysiskt misshandlade ex-flickvännen under deras relation. Jennie har dåligt ölsinne vilket lett till att polis har behövt kallas till parets dåvarande bostad för att lösa situationer när Jennie har varit full och svartsjuk.

Hur var er relation, kan du beskriva den:

Den var kaos. Den var, det var både psykisk och fysisk misshandel. Så var det i stort sett hela tiden. Hon hade inget spritsinne och hon drack väldigt mycket och där slog det ju över.

Polisen kom väldigt ofta till oss eftersom det var sån turbulens i lägenheten. De tog aldrig med henne utan de pratade ofta med henne så hon lugnade sig. Det som är, så utåt sett är hon världens snällaste och man tror inte hon kan göra nån nåt illa. När det tog slut så undrade min familj hur jag kunde göra slut med en så go tjej.

Men hon sparkade, vi hade varit ute och jag satt under fläkten och rökte, min stora dotter stod bakom mig, jag måste sagt något fel för hon sparkade mig rätt över halsen med stålhättan skor så jag trodde jag skulle dö. Sånt gjorde hon och då spelade det ingen roll att barnen var med. Hon kastade sprit i ögonen på mig och min dotter och det var såna saker hon gjorde. Ofta var det fylla inblandat, tror det handlade mycket om svartsjuka för hon var väldigt svartsjuk av sig men jag har aldrig fått några riktiga svar.

Upptakten till mordet

Dagarna innan mordet natten mellan den tredje och fjärde september har Jennie Olsson varit i stort behov av pengar. Hon har ringt till flera bekanta för att försöka få ihop pengar och hon har även försökt låna pengar från sin handikappade kusin. Den handikappade kusinens moder ville inte gå med på detta för att Jennie var anställd för att ta hand om den handikappade kusinen, det var emot företagets regler att låna ut pengar. Arbetskollegan berättar att ”Jennie hade storgråtit och åkte hem.” Modern till kusinen berättar också i förhör att hon ångrar att Jennie har fått tillgång till kusinens BankID för att handla saker till kusinen i arbetet, detta för att hon vet om hur Jennies spelmissbruk är.

Hennes vänner tror att hon lånat pengar av väldigt farliga människor. Dagarna innan mordet startar Jennie upp en Facebookgrupp där hon vill hjälpa den mördade Wilma Anderssons familj som riskerar att vräkas från sin bostad. Wilma Anderssons styvfader är Jennie Olssons bror.

Hur kommer det sig att du swishade pengar till Jennie:

Jag sålde pelargonsticklingar för att samla in pengar till Wilmas familj. Jennie hade lagt upp på Facebook om insamlingen och jag hade gått i samma klass som Wilmas mamma och det var därför som jag ville hjälpa till. Jag har ju sett att Jennie gjort flera insamlingar för olika familjer men där har inte jag stöttat. Det var tur att det inte rörde sig om några större summor utan det var de här två insättningarna på 50 och 100 kronor.

Flera vittnen berättar om att Jennie ofta kommer med kontanter och ber om att de gör en överföring på Swish till henne i utbyte mot kontanterna. Jennie har då sålt saker eller på något annat sätt beskrivit en historia där hon har kontanter som snabbt måste in på ett konto. Likadant berättar en person om hur Jennie hanterade insamlingen kring Wilma. Jennie hade fått en summa kontanter i bidrag för Wilma och kontaktar en vän och ber honom att sätta in en summa på hennes konto via Swish, i utbyte så får han kontanter av Jennie. I ett förhör säger en person att Jennies Facebookgrupper måste ha tagits bort den 4 eller 5 september.

Facebooksidorna för Wilma samt Hjälp 2020 måste försvunnit 4-5 sept.

Mordet

Natten till den 4 september arbetar två av Jennies kollegor genom att ta hand om Jennies handikappade kusin. Kusinen är paralyserad från nacken och nedåt efter att ha blivit påkörd som tonåring. Handikappet i övrigt är också väldigt gravt och livshotande utan uppsyn, då personen behöver hjälp via maskin att andas. Det har tidigare hänt att slangen till respiratorn har lossnat och kusinen varit nära att dö av syrebrist. Slembildning i halsen är också något som kontinuerligt måste bort för att kusinen inte skall kvävas. Därför behöver kusinen alltid två personer som hjälper henne, men på natten räcker det med att en är vaken och den andra har sovande jour.

Personen som sover får inte ta sömnmedel eller använda öronproppar. Tidigare hade en kollega svimmat av på natten och då hade samtidigt respiratorn fallerat, den börjat pipa och personen som hade sovjouren vaknade och kunde rädda kusinen som blivit blå i ansiktet.

Den handikappade kusinen somnade strax innan kl. 12 på natten till den 4 september.

Personen som hade sovjouren hade under en väldigt lång tid påtalat för kollegor och ledning att personen hade väldigt svårt att jobba nätter då personen led av sömnsvårigheter. Den lyhörda lägenheten gjorde att personen hade svårt att sova på sin sovjour och därför hade denna tagit en halv Atarax för att lyckas sova. Personen satte också in öronproppar, hunden som han hade med sig sov inne i hans rum. Han berättar i förhör att han tror att han somnar någon gång vid två på natten. I polisens förundersökningsprotokoll står det ”urinprov visar spår av Nordazepam och Temazepam”. Mannen säger i förhör att han inte tagit några bensodiazepiner.

Vaken var nu endast offret som tog hand om kusinen. Han pratade med en vän och skickade ett sista meddelande klockan 00:05 på natten. Kl. 02:45 används kusinens BankID på dennes mobil och 30 000 kronor förs över till ett annat konto som också tillhör kusinen. Kl. 03:20 görs en sista journalanteckning för den handikappade kusinen och kusinens mobiltelefon stängs av 04:28 och har till dagens datum inte återfunnits än.

Personen som har sovjouren väcks av en avlösande kollega på morgonen som skriker att deras gemensamma kollega inte andas, är kall och att det är mycket blod på golvet. SOS larmas och kollegorna försöker ge offret HLR, men förgäves – kollegan har avlidit. Obduktionen finner att offret har stickskador:

– Skarpkantade sårskador på ansiktet, halsen, bröstkorgen, ryggen och den vänstra handen.

– Skarpkantade skador på flera halskärl, på luftstrupen och på den vänstra lungsäcken med intilliggande blödningar samt blod i luftstrupen och lungvävnaden.

Fynden och omständigheterna talar starkt för att offret avlidit till följd av kärlskadorna.

Personen som har haft sovjouren grips nästan omgående. Han är i ett upprivet tillstånd och känner ett stort obehag inför hela situationen. Han berättar i förhör om kvällen men säger att han inte hört något under hela natten, det har inte heller hans hund gjort. Polisen meddelar att han är skäligen misstänkt för mord. I senare förhör berättar han att han tycker Jennie är svår att jobba med då hon är så aggressiv mot människor som inte delar hennes politiska åskådning.

Flera på arbetsplatsen förhörs redan på dagen den 4 september, däribland Jennie Olsson som säger sig inget veta om vad som skett. Modern till kusinen ser att en banköverföring gjorts på natten och meddelar att hon misstänker att det är Jennie som möjligen är inblandad då hon har haft pengaproblem och försökt låna pengar tidigare. Polisen börjar nysta i frågan och den 6 september efterlyses och grips Jennie Olsson. Samma dag berättar flickvännen till Jennie i polisförhör att de har ett struligt förhållande där de ibland är flickvänner ibland endast vänner. Hon berättar att Jennie har lånat ett inpasseringskort av henne till återvinningsstationen Havskuren . Polisen börjar kartlägga vad som hänt på återvinningsstationen och finner genom övervakningskameror att Jennie kört in med sin bil och slängt flera föremål i olika containrar.

Foto: Polisen

I en påse finner de blodiga skor, handskar och strumpor. Polisen har fått jackpot, då föremålen har DNA från offrets blod och från Jennie Olsson, DNA-konfirmationen är på den högsta och näst högsta nivån. DNA från offrets blod hittas också på en bilnyckel som tillhör Jennie. Vid senare kartläggning visar det sig att Jennie inte haft med sig sin telefon när hon besökt återvinningsstationen.

Foto: Polisen

Flera brottsmisstankar mot Jennie meddelas henne. Mannen med sovjouren släpps fri men misstankar kvarstår. Jennie vidhåller fortfarande att hon är oskyldig. Ända tills det femte förhöret den 21 september. Då berättar hon en historia om att de farliga människorna som hon lånat pengar av skall ha kommit hem utanför henne på natten till den 4 september och velat inkassera. Hon vet inget om dem utan de har uppsökt henne. Den ena kallar hon mannen med hästsvansen och den andre Shajan. Jennie säger att hon är väldigt onykter när de står utanför hennes altan på första våningen. Jennie som inte har haft några pengar har endast kunnat erbjuda dem 10 000 kronor av den totala skulden på 50 000 kronor. Detta har de inte gått med på. Jennie har meddelat dem tidigare att kusinen har haft pengar och de kräver att de skall åka dit.

På plats hos kusinen försöker Jennie förhala men en av männen går in via altandörren och trycker upp en pistol mot offrets huvud. Jennie har svårt att berätta vad som sker sedan men enligt henne skall en av dessa männen sedan huggit offret i halsen och lyft upp henne för att de bägge skulle ta sig därifrån. Med sig tar de kusinens plånbok och mobil. Jennie tvingas sedan maskera sig och ta ut pengar från bankomater till förövarna. Sedan körs hon hem i deras beigea Toyota Prius årsmodell 2010-2015. En bil med just den färgen är inte registrerad i Sverige men det finns bilar med liknande färger.

Övervakningskamera från bankomat som tar foto på Jennie Foto: Polisen

Trots händelserna där hon själv påstår att hon bevittnat mordet på sin kollega som hon säger sig gilla i förhör så kontaktar hon inte polisen själv. Under dagen efter nattens mord den 4 september åker Jennie och handlar på IKEA, äter på McDonalds, handlar mat på ICA och tankar på Circle K. Som tidigare nämnts säger hon heller inget till polisen när de genomför ett förhör med henne den 4 september.

Polisen har flera förhör med Jennie som berättar en historia som polisen inte anser är möjlig. Förövaren (Shian, Shajan) skall enligt Jennie ha stått i en position som gjort det omöjligt att denne inte spridit några spår i blodet som uppstått efter attacken på offret. Från polisens förhör.

Det finns inga spår här (pekar på det blodiga området på bilen) av någon annan än dina. Man kan skönja ett här. Jag ska visa sen på protokollet där teknikerna har ritat ut dina fötter.

– Ja.

Man hittar inga andra.

– Det är jättekonstigt.

Det tycker vi också.

– Ja.

Det borde va rimligt att det var några andra fotavtryck inte bara dina.

– Absolut, jag har ingen aning.

Är det inte så att du får inse att det har inte varit någon Shian, Shajan här.

– Det har ju varit det.

Nej.

– Jo det har det.

Har den personen flugit då eller, hur i hela friden?

– Jag har ingen aning om hur han har tagit sig därifrån.

Men Jennie, du har beskrivit att du har suttit här (pekar på golvet vid kyl/frys).

– Jajemen.

[…]

Kyl och frys som jag pekar på nu. För att komma dit och dra upp dig så borde han
passera här på något sätt för här står ju ett bord

– Ja det står ett bord, ja.

Hur är det rimligt, det är blod överallt, han kan ju inte hänga i luften.

– Nej, jag har ingen aning.

Men det förstår du ju att han inte kan, hänga i luften – han kan inte hänga i luften
Det kan vi väl vara överens om?

– Ja.

Foto: Polisen – Nordfront har markerat offret genom svart prick, Jennie är den gråa pricken och den blåa är Jennies påstådda förövare. Längst ned i bild ligger den sovande kollegan. Vid soffgruppen påträffas sedan offret av den avlösande kollegan.

Polisen ifrågasätter också att hon inte skulle ha några pengar att betalat tillbaka dem eftersom de gått igenom hennes konto.

Sammantaget som du har fått in pengar på ditt konto från den 27 augusti till den 3 september är en summa på 55 000 kronor. Lägger man till din pappas lån på 10 000 kronor ca 14 dagar innan brottet är vi uppe i 65000 kronor. Utöver dessa pengar har du en spelvinst insatt den 25 augusti på dryga 110 000 kronor. Förklara för mig hur du inte kan ha pengar att betala din påstådda skuld på 50 000 kronor eftersom du nu fruktar för ditt liv. Vi pratar om 175 000 kronor.

– Det var från den 28 när de var utanför när jag jobbade som, jag hade inte de pengarna.

[…]

Du kunde betala en del av det. Om vi lägger till ytterligare pengar som du hade hemma. Du sa att du hade pengar från fotbollsklubben, nästan 10 000 så är det 185 000.

– Ja men jag har spelat bort de här 110 och betalat alla mina räkningar och betalt skulder.

Du har betalat tillbaka skulder till andra men inte de här du är rädd för?

– Nej för den 25 september var jag inte rädd för dem.

Polisen hittar ekonomiska oegentligheter

Efter mordet har polisen noga undersökt Jennie Olssons ekonomiska transaktioner och hon står nu även åtalad för att ha stulit över 100 000 från sin syster i februari 2020. Dessa pengar misstänker polisen att Jennie har tvättat genom att efterfråga överföringar i Swish till hennes konto i utbyte mot kontanter.

Resultat av utredningen
Olsson har inkomster från ett flertal arbetsgivare under de senaste åren och hennes legala inkomst är god. Utöver de legala inkomster som kommer in på Olssons konto så får hon in omfattande inbetalningar i såväl antal som belopp via swish. Under perioden har det kommit in 379 931 kr via swish i totalt 399 transaktioner och 170 920 kr fördelat på 105 transaktioner har betalats ut via swish. Olsson får även in pengar från flera olika personer via insättningar och överföringar.

I förundersökning gällande misstanke om mord, har förundersökningsledaren begärt en ekonomisk sammanställning för Jennie Olsson, 19780405-5502. Perioden avser 2020-01-01 till och med 2020-09-04.

Det kan konstateras att Olsson har ett omfattande spelande på sina konton samt att Olsson spelar bort stora summor. Under utredningsperioden gör Olsson 211 st betalningar om totalt 686 829 kr från privatkontot och 6 betalningar om totalt 99 398 kr från sparkontot för spel.

Swishtransaktioner på personnivå

Det kan konstateras omfattande swishtransaktioner på Olssons konto under perioden. Inbetalningar uppgår till 379 931 kr fördelat på 399 transaktioner och utbetalningar uppgår till 170 920 kr fördelat på 105 transaktioner. Totalt antal swishtransaktioner under perioden är 504 st och antal personer som transaktioner går till/från uppgår till totalt
212 st.

Från förhör med Jennie:

Vad är det för pengar som du hanterar på detta viset?

– Det är smuggelpengar som jag vill ha in på swish för att kunna spela.

Jennie medger att hon återigen smugglar alkohol för att tjäna mer pengar utöver de två jobb som hon över en tid har innehaft.

Åtal

För händelsen den 4 september åtalas hon nu för:

Mordet som skall ha utförts av henne den 4 september. Grov stöld för att gått in i sin kusins hem, stulit en mobiltelefon och kontokort samtidigt som hon dödat en person. Framkallande av fara för en annan. Kusinen hade enligt läkare och hennes vårdpersonal tur att hon överlevde eftersom hon inte längre hade någon uppsyn efter det att offret mördats. Bedrägeri eftersom hon medger i förhör att det är hon som tagit ut 15 000 kronor från kusinens konto via bankautomat.

Förundersökningsprotokoll

Nordfront har medvetet bara nämnt Jennies namn i vår text för att inte i onödan hänga ut någon, men vi anser också att offentlighetsprincipen är något positivt och skall användas för att upplysa allmänheten. Läsaren får därför själv avgöra om de vill veta mer om fallet genom att ladda ned förundersökningsprotokollet.

Aktbilaga 73 – Stämningsansökan

Aktbilaga 74 – Ekonomi för offret, målsäganden och Jennie

Aktbilaga 75 – IT, telefoni för offret, målsäganden och Jennie

Aktbilaga 76 – Förhör med en ex-flickvän, bilundersökning av de påstådda indrivarna, kroppsbesiktning Jennie

Aktbilaga 77 – Fotokonfrontation med Jennies påstådda indrivare

Aktbilaga 78 – Maskat obduktionsprotokoll, undersökning av den sovande jourkollegan, skadekontroll av Jennies kropp

Aktbilaga 79 – Förhör med grannar där mordet skedde och grannarna till Jennie Olsson

Aktbilaga 80 – Förhör med Jennie Olssons bekanta, med Jennie Olsson, sovande jour kollegan, husrannsakningar, SOS-samtal, händelserapport


  • Publicerad:
    2021-02-02 16:41