INRIKES. En socialdemokratisk politiker i Åmål som låtit bli att betala sina skulder har varit inblandad i att anställa en nyligen uppmärksammad socialdemokrat från Sigtuna.

Tidningen Expressen har uppmärksammat att Åmåls socialdemokratiska kommunstyrelseordförande Michael Karlsson har stora skulder. Totalt ska det röra sig om 769 563 kronor.

Som om inte detta vore nog växer skulderna med 13 837 kronor i månaden, på grund av räntan. På grund av situationen har Kronofogden beslutat att göra löneutmätning, på 18 435 kronor i månaden, på Karlssons lön.

En av skulderna är till bilhandlaren Heintz AB, där han förra året köpte en begagnad Golf på kredit. Trots att han fått bilen levererad har han inte ens betalat kontantinsatsen, efter att ha ljugit om att den skulle betalas. I intervjusvar till Expressen uttrycker Peo Heintz sig på ett sätt som tyder på uppgivenhet kring situationen:

— Det är väl allt annat än bra av en person i förtroendeställning.

Har ni försökt att kontakta Michael Karlsson?

— Ja, han sa att hans bankman skulle ordna överföringen. Men det gjordes aldrig.

Vad tänker du kring det?

— Tar man en kredit och vet att man inte kan betala så är det en fråga om det är bedrägeri eller inte.

Har ni funderat på att polisanmäla honom?

— Nej, det är så pass känsligt med politik och sådant så man kanske inte gör det. Men det är bedrövligt att han inte gjort rätt för sig, säger Peo Heintz.

Karlsson har även skulder till en tennisklubb i Åmål, totalt 4 000 kronor:

— Generellt sett är det här inte bra, men det vi blev mest besvikna på var att vi försökte få kontakt med honom och göra en avbetalningsplan och sköta det snyggt, men jag kommer inte ihåg om han ens svarade kassören, säger tennisklubbens ordförande Anders Larsson till Expressen om Karlssons beteende.

De övriga skulderna kommunstyrelseordföranden samlat på sig är bland annat, lustigt nog, till kommunen själv. Hela 18 828 kronor i obetalda räkningar för vatten- och renhållningsavgift har han i skuld.

Michael Karlssons enda svar till Expressen är att skulderna ”kommer regleras”.

Anställde korruptionsanklagad socialdemokrat från Sigtuna
Förra året anställdes socialdemokraten Anders Sandén, som tidigare varit kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna, av Karlsson i rollen som kommundirektör.

Sandén blev nyligen uppmärksammad i SVT:s Uppdrag granskning, då det framkommit uppgifter som visar att Socialdemokraterna i Sigtuna ingått i en korruptionsallians med byggföretaget PEAB.

I utbyte mot att få kommunala uppdrag, genom att lagen om offentlig upphandling rundades genom olika upplägg, sponsrade PEAB den socialdemokratiska valkampanjen i kommunen år 2010.

Anställningen av Sandén ska inte heller ha gått rätt till. Enligt kommunallagen ska kommundirektören utses av kommunstyrelsen, som också beslutar att en rekryteringssprocess ska inledas, men här har istället Karlsson och personalchef Per Ljungberg skött processen helt på egen hand.

Av Karlsson och Ljungman har Sandén, som är gammal skolkamrat till Karlsson, fått mycket generösa anställningsvillkor. Månadslönen ligger på 89 500 kronor i månaden med en fallskärm på 21 månadslöner vid uppsägning.

Karlsson erkänner att han känt till Sandén sedan tidigare, men förnekar att han känt honom. Sandén har inte svarat på Expressens fråga om hur väl han känt Karlsson före sin anställning som kommundirektör.


  • Publicerad:
    2020-09-10 16:55