BROTT. En 20-årig rasfrämling från Afghanistan har dömts vid Malmö tingsrätt för att ha utsatt ett stort antal personer för livsfara, då han under nyårsdagen, i en stulen bil, var ute efter att döda europeiska män.

Den kriminella afghan-”pojken” skulle köra ihjäl européer.

Det var under nyårsdagen i år som en rasfrämmande man, en ”pojke” från Afghanistan, Sadeq Nadir (19990485-2572) utan stadigvarande adress i Sverige, med hot och våld tvingade till sig en bil på en bensinmack i Malmö. Han körde därefter i riktning mot Lund.

En timme senare kom det första larmsamtalet till polisen, som strax följdes av fler. Inringarna vittnade om en bil som i hög hastighet körde genom staden, på bland annat torg och cykelbanor.

Nadir kunde gripas av polisen en halvtimme senare. Han beskrevs som förvirrad men sansad nog att erkänna att han försökt köra på ett antal personer, i syfte att döda dem. Han menade även att han hört röster som uppmanat honom att specifikt döda just europeiska män.

Målsägarbiträdet Hanna Stadig sa under rättegången att det var ”ren tur att inga personer drabbades av allvarliga skador”. Ett antal personer kunde också vittna om hur nära det varit att de blivit påkörda. De sade sig ha fruktat för sina liv.

Åklagaren hade yrkat på att mannen skulle dömas för försök till tio mord, alternativt försök till grov misshandel, men så blev inte fallet. Han döms nu enbart för framkallande av fara, grovt olaga hot och bilstöld, till sluten rättspsykiatrisk vård, samt utvisning i tio år.

Källor:
Erkänner att han försökte mörda tio i Lund
Döms till vård för vansinnesfärd genom Lund


  • Publicerad:
    2019-06-24 19:15