INRIKES. I nya Hjärups park i skånska Uppåkra invigdes i måndags en tre meter hög skulptur som föreställer den stora nordiska guden Oden. Skulpturen är en avbild av en statyett som hittats i marken i järnåldersfyndplatsen Uppåkra.

En tre meter hög skulptur av Oden invigdes i måndags i Uppåkra. Foto: Facebook.

En skulptur av den stora asaguden Oden invigdes i måndags i den nya Hjärups park vid järnåldersfyndplatsen Uppåkra i Skåne, skriver Newsgram.

Förlaga till det tre meter höga konstverket är en Odenstatyett som hittats i marken i Uppåkra i Staffanstorps kommun.

Det är konstnären Helene Aurell från Järrestad på Österlen som skapat konstverket, som finansierats av kommunstyrelsen i Staffanstorps kommun.

Vid invigningen av skulpturen uttalade kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M):

— Skulpturen är mycket tilltalande och extra kul är att den är kopplad till vår spännande historia genom den förlaga, en Odenstatyett, som grävts upp just i Uppåkra, den 10 hektar stora fyndplats som finns här i vår kommun alldeles här intill.

Uppåkra var järnålderns stora maktcentrum i regionen under 1 000 år. Historieprofessorn Dick Harrison berättade om fyndplatsens historia.

— Vi talar om en fyndplats som är sju gånger större än Birka och som under 1000 år, mellan Julius Caesar och tiden när de danska kungarna börja anlägga den rivaliserande tätorten här intill, det vill säga Lund, utgjorde järnålders stora maktcentrum. Endast två promille är utgrävt av en plats som nu håller på att skriva om hela vår järnåldershistoria, sa Harrison.

Arkeologer har redan gjort runt 35 000 fynd i Uppåkra men enligt Uppåkra Arkeologiska Centrum beräknar man att 99 procent av fynden återstår att hitta.

Platsen har varit bebodd sedan bondestenåldern för 4 000 år sedan.


  • Publicerad:
    2020-10-22 10:20