POLEN. En polsk konstnär vid namn Jerzy Szumczyk blev fängslad under söndagen på grund av en skulptur. Konstverket visar en sovjetisk soldat som våldtar en gravid kvinna. Skulpturen skapades för att hedra alla de tyska kvinnor och barn som brutalt våldtogs av den röda armén under dess framfart genom Europa.

Jerzy Szumczyk går femte året på Gdansk’s Academy of Fine Arts. Han berättar i polsk radio att han forskat om hur röda armén drog fram genom östra Europa åren 1944-45. På vägen mot Berlin så våldtogs tyska kvinnor och barn skoningslöst. Detta gjorde stort intryck på Szumczyk som överförde sina känslor till en skulptur för att hedra offren. Skulpturen visades på söndagskvällen på Gdansk’s Avenue of Victory.

BILD1
Skulpturen döptes till Komm Frau (Kom hit kvinna)

Utställningen blev dock kortlivad, den togs bort morgonen därpå. Utöver det så arresterades Szumczyk och man tog in honom på förhör, varefter han släpptes. Fallet återupptogs under måndagen. Vad för typ av brott konstnären gjort sig skyldig till, mer än att skulpturen placerats på platsen utan lov, framgår dock inte.

BILD2
Konstnären Jerzy Szumczyk

Fakta: Röda arméns våldtäkter på tyska kvinnor

Man tror att så många som två miljoner tyska kvinnor blev våldtagna av den röda armén under slutet av andra världskriget. Även barn föll offer för den röda terrorn.

Stalin uppmuntrade våldtäkt som en del av den sovjetiska krigföringen, dels för att belöna sina soldater och för att terrorisera den tyska civilbefolkningen.

Dresden, en tysk by som redan hade fått lida hårt av de allierades bombningar, blev utsatt för de röda styrkornas våldtäkter under våren 1945. Den röda armén våldtog kvinnorna på ett systematiskt och ovanligt sjukt sätt. Bland annat drogs kvinnorna ut på öppen gata där deras män sedan tvingades att bevittna våldtäkten innan de blev avrättade.

Utöver de två miljonerna tyska våldtäktsoffren så beräknas det att upp till 70 000 till 100 000 blev våldtagna i Wien, 50 000 till 200 000 i Ungern och tusentals i Rumänien, Bulgarien, Polen, Tjeckoslovakien och Jugoslavien.

Källa:
Polish town tears down statue marking the rape of millions of German women by Russian soldiers


  • Publicerad:
    2013-10-15 19:30