STORBRITANNIEN. En svart tonåring attackerade oprovocerat två personer. I rätten skyllde han sitt beteende på att han var ”en ung svart man”, nu slipper han fängelse.

brottslingarUK
Shaqueil Samuels med sina kumpaner Adebambo Karumwi och Roland Mubenga.

19-åringen Shaqueil Samuels var en av tre gärningsmän som attackerade den 39-årige Bronson Maisey på en buss efter att han bett dem sluta trycka på stoppknappen. I misshandeln som inträffade i slutet av december förra året fick Maisey en tand utslagen och tvingades hålla sig fast i en stolpe för att gärningsmännen inte skulle dra ut honom på gatan.

Bara tre dagar tidigare hade Samuels misshandlat en ensam man på ett tåg. Det var när 19-åringen klev ombord på tåget och ställde sin väska jämte en 49-årig man som denne tittade upp på Samuels. 19-åringen frågade då vad han tittade på och om han var bög för att sedan mata flera slag i ansiktet på mannen som senare fick uppsöka sjukhus för sina skador.

Under rättegången skyllde Samuels på att allmänheten såg honom som en ung svart man och att han därför reagerade aggresivt:

— Detta är två allvarliga attacker på resenärer i kollektivtrafiken, utan provokation eller motivering. Jag har fått höra och förkastar uppfattningen om att dina handlingar (Samuels) berodde på vad du trodde var andras uppfattning om dig själv, som en ung svart man, du kan inte försvaras på sådana omständigheter, uppgav domaren Sarah Paneth.

— Vad ni gjorde var att anpassa er till stereotypen ni så föraktar och ni har dragit vanära över det svarta samhället och era familjer, fortsatte hon.

Domstolen dömde Shaqueil Samuels till två år i fängelse, medan de andra två gärningsmännen fick ett år respektive femton månader. Samtliga straff sänktes dock till samhällstjänst på 200 timmar för Samuels och 100 timmar var för de andra två. Anledningen uppges vara att brotten bara var en engångsföreteelse:

— Jag gör klart att den enda anledningen till att ni inte kommer att fängslas i dag är att dessa händelser är extremt ur karaktär och isolerade, sade domaren Paneth.

Källa:
Teenager who blamed attacks on random strangers on being a ’young black male’ is spared jail


  • Publicerad:
    2014-02-19 12:45