MASSINVANDRING. Slovakiens statsminister Peter Pellegrini annonserade på söndagen att landet inte kommer att skriva under FN:s omtalade migrationsavtal.

Peter Pellegrini. Foto: Martin Strachoň / Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Det var efter EU-toppmötet i söndags som Slovakiens statsminister Peter Pellegrini deklarerade att landet inte kommer att skriva under FN:s migrationsavtal, det så kallade självmordsavtalet, i december.

— Slovakien kommer inte att stödja detta FN-avtal under några omständigheter och kommer inte under några omständigheter att gå med på det, sa Pellegrini efter mötet.

Tidigare har USA, Israel, Österrike, Australien, Kroatien, Ungern, Tjeckien, Polen och Estland deklarerat att de kommer att stå utanför avtalet, eftersom det inkräktar på deras suveränitet.

Att Slovakien inte skriver under avtalet kan skapa problem för Pellegrinis regering. Detta eftersom hans utrikesminister Miroslav Lajčák är ordförande i FN:s generalförsamling och har hotat med att avgå ifall regeringen inte skriver under. Pellegrini tror dock att Lajčák kommer att stanna kvar.

— Jag ska göra allt jag kan för att hålla kvar honom om i sätet, hävdar Pellegrini.

Källa:
Slovakia hopper av FNs migrasjonsavtale


  • Publicerad:
    2018-11-26 11:45