UTRIKES. Visselblåsaren Edward Snowden har lämnat in en stämningsansökan mot norska staten. Anledningen är att han vill kunna resa till Norge utan att riskera att bli utlämnad till USA.

Visselblåsaren Edward Snowden har idag lämnat in en stämningsansökan mot norska staten. Anledningen till att han gjort det är för att han vill ha möjlighet att resa till Oslo för att ta emot ett yttrandefrihetspris utan att riskera att bli utlämnad till USA. Advokat Halvard Helle har lämnat in en stämningsansökan mot norska justitiedepartementet på uppdrag av Snowden och yttrandefrihetsorganisationen PEN, som även delar ut priset.

— Målet är att få rättsligt fastslaget att Snowden inte kan utlämnas till USA. Bakgrunden är att lagbrotten han är anklagad för där är av politisk karaktär, och det utesluter utlämning, både efter norsk och internationell rätt, säger Helle.

Enligt uppgifter ska USA ha begärt att Snowden ska utlämnas om han reser till Norge. Den norska utlämningslagstiftningen har inte prövats tidigare men Helle menar att det är en rättslig fråga som är fast förankrad i norska och internationella normer.

Det är Oslo tingsrätt som kommer få avgöra i frågan om Snowden kommer att utlämnas eller inte. Om tingsrätten avgör att Snowden kan beträda norsk mark utan att riskera en utlämning innebär det även att Snowden i framtiden kan ta emot Nobels fredspris, något han tidigare varit favorit för att få.

— Får man en rättslig klarhet i den frågan gäller ju det även framöver, och staten kommer vara bunden av det, säger advokat Helle.

Källa:
Snowden stämmer Norge


  • Publicerad:
    2016-04-21 22:30