UTRIKES Visselblåsaren Snowden delade häromdagen en gammal men unik videoinspelning med den tidigare CIA-officeren Frank Snepp, som beskriver hur byrån planterar sina berättelser i medier.

Systematiskt underblåsande av hat och fruktan hos den egna och andra befolkningar mot den tilltänkta fienden är en välkänd strategi som CIA nyttjar och nyttjat genom åren. Men hur går det till? En erkänt effektivt metod, flitigt anlitad av byrån, är spridning i medier av desinformation dold i skräddarsydda berättelser. Visselblåsaren Edward Snowden med ett förflutet som anställd vid USA:s nationella säkerhetsbyrå NSA, tilldelar helt inofficiellt en intervju från 1983 med den tidigare CIA-officeren Frank Snepp utmärkelsen ”Årets viktigaste video”. I intervjun skildras bland annat hur byrån använder ”vanliga” tidningar i USA för att distribuera desinformation.

Snowden, som numera bor i Ryssland efter att ha fått medborgarskap i landet, publicerade i måndags en sekvens från Snepp-intervjun. Här berättar den tidigare underrättelseofficeren om sin tidigare tjänstgöring som förhörsledare, agent-utfrågare och chefs-strategianalytiker vid USA:s ambassad i Saigon under Vietnamkriget. Snepp säger att en av hans uppgifter var att informera pressen när CIA önskade ”cirkulera desinformation om en viss fråga”, och han betonar att denna information inte nödvändigtvis behövde vara en direkt lögn, utan även kunde vara ”en halvsanning”.

Vi skulle välja ut en journalist, jag skulle gå och genomföra utfrågningen och hoppas på att han skulle sätta den inhämtade informationen i tryck,” säger Snepp och påpekar att journalisterna vanligtvis inte hade någon som helst möjlighet att verifiera den information som de fått. Snepp fortsätter med att nämna några journalister, som CIA specifikt riktat in sig på, på grund av deras ”enorma inflytande” och han namnger några ”respekterade journalister” som var verksamma i Saigon vid den tiden, såsom Robert Chaplin från New Yorker, Kies Beach of Los Angeles Times, Malcolm Brown från New York Times och Maynard Parker från Newsweek magazine bland andra.

I intervjun avslöjas hur CIA lyckats plantera en berättelse i New Yorker om påstådda nordvietnamesiska krigsplaner. Denna berättelse användes senare av byrån för att övertyga den amerikanska kongressen att ge mer militärt och civilt till Saigon och samtidigt utmåla Nordvietnam som ”de främsta överträdarna av överenskommelsen om vapenvila”.

Snowden påpekar att Snepp kort efter den här intervjun stämdes av CIA i en rättegång som togs till Högsta domstolen, vilken fastslog att eventuella publikationer från underrättelsearbetare ovillkorligen först måste lämnas in till byrån för godkännande. NSA-visselblåsaren tackar en annan Twitter-användare för att denne startat en ”tror du att CIA fortfarande gör det här?serie” med inlägg, där byråns inre arbete beskrivs – och vilken delas av andra visselblåsare som till slut ”tvingats till tystnad”.