
Snyftartiklar om rasfrämlingar ovilliga att åka hem
INVANDRING • Svensk media har satsat stort i mellandagarna på artiklar om ”duktiga invandrare” som riskerar utvisning på grund av att de inte kan få jobb.
Svenskars nyhetskonsumtion har under den senaste veckan till stor del bestått i läsning av artiklar syftande till att väcka läsarens sympati för rasfrämlingar. Ett bland otaliga exempel är artikeln på temat ”många barn svälter”, vilken illustreras med en bild på ett benigt barn och hans knubbiga mamma. Det har också rapporterats flitigt om ”de stackars migranter” som drunknat när de frivilligt gett sig ut på Engelska Kanalen, känd för att vara extra oberäknelig under vintern.
En snyftartikel handlar om Lekshmi Sasidharan, 38, som varit i Sverige i flera år och nu har förlorat jobbet på Northvolt. Hon och maken har, för att kunna behålla sina arbetstillstånd, haft två månader på sig att hitta jobb som inbringar över 28 480 kronor i månaden. Men trots att hon utbildat sig här och gått på Svenska för invandrare (Sfi) så kan Sasidhara ingen svenska, vilket gör det svårt för henne att hitta ett jobb. Familjen vill stanna, inte för att de har något att tillföra, utan för att undfly Indien och förhållandena där. Aftonbladet klämmer in några bilder på hennes barn i artikeln som berättar hur ledsna de är över att behöva flytta ifrån sina vänner.
Den 60-åriga skolsköterskans dragning till ynglingar
Nästa försök till gråtfest handlar om afghanen Mostafa Haydari, 25, som kom ensam till Sverige för tio år sedan, trots att hans mamma bor i Turkiet. Nu ska han utvisas på grund av att han inte har en fast anställning, men på skolan där han är kock agerar skolsköterskan Helena Mattsson, 59, kampanjledare för att han ska få stanna. Han är nämligen sin sons bästa kompis och hon berättar för Aftonbladet att hon brukar ”festa ihop” med de två ungdomarna. Afghanen själv vill inte åka hem, då han ”inte delar talibanernas värderingar”.
De fem 12-åriga tjejerna från skolan, som används som representanter för eleverna, är väldigt sorgsna. De ritar teckningar och plakat om att Haydari ska få stanna. På Mattssons bilder från Aftonbladets besök sitter han med sin begynnande flint och pratar med flickorna.
— Det är svårt att förstå att någon man tycker om så mycket och som betyder så mycket ska bli utvisad, säger en av dem.