INRIKES. Socialdemokraterna håller just nu på att se över möjligheten att ta fram en handlingsplan för hur man ska komma till rätta med vad man kallar falska nyheter.

Finansminister Magdalena Andersson.

Efter alternativ mediernas stora genomslag har begreppet “fake news” eller “falska nyheter” blivit ett begrepp som riktas mot alla som inte följer de vänsterliberala mediernas agenda. Även USA:s president Donald Trump har börjat använda termen för att slå tillbaka mot de vänsterliberala medierna med samma medel.

Socialdemokraterna vill nu ta fram en handlingsplan för att komma till rätta med så kallade falska nyheter och nämner bland annat påstådd rysk desinformation, myter kring massinvandringen samt den så kallade Pizzagate som några exempel på “falska nyheter”. Om handlingsplanen godkänns kommer man presentera mer konkreta förslag.

Det här är ett jättestort problem. Det riskerar att skada tilliten till samhället, säger finansminister Magdalena Andersson.  

— Det handlar i grunden om vilket samhälle vi vill ha. Vi vill kunna ha en debatt som grundar sig i fakta så att vi kan fatta rätt beslut. Men också ett samhälle där vi kan ha en tillit och lita på varandra, då måste vi vara överens om grundläggande gemensamma fakta, säger Andersson.

I handlingsplanen som nu arbetas fram har man valt att inrikta sig främst på ungdomar och stort fokus läggs på utbildning och att säkra ”fri” journalistik i hela Sverige samt att myndigheter ska bli ännu bättre på att sprida “fakta”.

Det är viktigt att det finns yttrandefrihet och det är viktigt att man kan uttrycka sig fritt på sociala medier. Det är en fantastisk möjlighet. Men med den ökade möjligheten att uttrycka sig och sprida information ställs det högre krav på vår förmåga att sortera information. Vi behöver starta med ungdomar som behöver lära sig mycket mer om detta i skolan, men även alla andra behöver ha förmåga att hantera det, säger Andersson. 

Källa:
Så ska S stoppa ”fake news” på nätet


  • Publicerad:
    2017-02-22 16:00