BORGERLIG INKOMPETENS Sedan den borgerliga utförsäljningen av apoteken har svenska patienter fått förlita sig på marknaden. Nu går Socialstyrelsen ut med en rekommendation att alltid ha ett litet lager hemma.

Den senaste tiden har Nordfront upprepade gånger rapporterat om bristen på livsviktiga läkemedel i Europa. Sedan den borgerliga regeringen under Fredrik Reinfeldt sålde ut apoteken har beredskapslagren försvunnit och svenska patienter har fått förlita sig på marknaden.

Nu uppmanar Socialstyrelsen alla som regelbundet tar receptbelagd medicin att ha en månads förbrukning hemma för att minska risken för avbruten behandling vid störningar eller medicinbrist. Rekommendationen gäller för patienter som behandlas för bland annat blodtrycksförhöjning, hjärtåkomma eller diabetes, samt för de som använder artiklar som stomibandage eller för kontroll av blodsocker.

Enligt Urban Nylén, medicinalråd på Socialstyrelsen, är målet med rekommendationen att minska risken för att patientens behandling måste avbrytas om det blir en tillfällig störning eller brist. Detta minskar även risken för en ökad belastning på hälso- och sjukvård samt apotek.

Rekommendationen innebär ingen förändring i regelverket för läkemedelsförmåner, enligt Socialstyrelsen. Det har alltid varit möjligt att skapa sig den egenberedskap som nu rekommenderas. Receptfria läkemedel och läkemedel som skrivs ut för kortare behandlingar omfattas inte av rekommendationen.

Att ha en månads förbrukning av medicin hemma innebär en trygghet för patienter som är beroende av receptbelagd medicin. Vid störningar eller medicinbrist kan patienten fortsätta sin behandling utan att behöva söka upp en läkare eller apotek, vilket även minskar risken för överbelastning på sjukvården.