KLANSAMHÄLLET. Boel Godner (S) kan inte uttala sig om rikspolischefens uppgifter om kriminella klaner stämmer, men hon vägrar göra skillnad på ”folk och folk”.

Boel Godner i en debatt om flyktingmottagande och migrationspolitik på Kulturhuset Stadsteatern, december 2014. Foto: Frankie Fouganthin (CC BY-SA 4.0)

Klankriminaliteten diskuteras flitigt sedan den biträdande rikspolischefen Mats Löfving meddelat att det finns drygt 40 kriminella familjer, släkter och klaner i Sverige, som kommit till landet enbart för att begå brott och ta över verksamheter och även styrningen av landet.

Södertälje ett av de drabbade områdena för klanernas ockupation.

Boel Godner som är kommunstyrelsens ordförande i Södertälje har dock en annan uppfattning i frågan, vilket hon säger i Sveriges Radio Ekots (SR) lördagsintervju.

— Jag vill inte beskriva en släktbetonad kriminalitet. Det är grovt organiserad kriminalitet som finns i Södertälje, och det är lite alla möjliga personer, säger hon i till SR.

Släktband eller släktskap är inte relevant för att förstå den organiserade brottsligheten, säger hon också.

— Det får stå för polisen, säger hon till SR.

— Jag gör inte skillnad på folk och folk, säger hon också i intervjun med radion.

Problemen har enligt Godner istället att göra med den samhällssegregation som växt fram efter flyktingvågen 2015, trots att klanerna har haft ett starkt och växande grepp om bland annat Södertälje under minst tio år.

— Under kriget i Irak och Syrien kom så väldigt många till Södertälje på samma gång, säger Gode.

— Det blev enormt segregerat och trångbott, och det växte fram svarta hyressystem. Många flyttade till Södertälje andra dagen i Sverige och fick en väldigt dålig start. En del har fortfarande inte lärt sig svenska, säger Gode, som välkomnat rasfrämlingarna.

Enligt Mats Löfving kommer kriminella släktnätverk till Sverige enbart för att organisera och systematisera brottslighet. Godner säger att hon inte kan uttala sig om det stämmer eller inte.

— Men vi vet att det finns en organiserad brottslighet i Södertälje som utnyttjar de system för migration som finns i Sverige i dag.

Enligt Godner handlar det dels om den så kallade ebo-lagen som tillåter asylsökande att själva bestämma var i landet de vill bo, och dels om reglerna för arbetskraftsinvandring, som hon anser är ”oerhört generösa”.

— Det har nästan blivit en marknad att sälja arbetstillstånd i Sverige, säger Godner till SR.

Häromdagen kritiserade Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni debatten om klanerna, och sade att hon själv tillhör en klan och att det inte är något fel på klaner.


  • Publicerad:
    2020-09-21 10:25