Vänsterilska mot Macrons val av premiärminister
2024-09-08 10:00
POLITIK OCH IDROTT. Efter att ha arbetat med politik inom Feministiskt initiativ valde Sofia B Karlsson att försöka göra kulturmarxismen till norm inom Allmänna Idrottsklubben. Hon tvingades lämna sitt politiska arbete inom klubben efter massivt motstånd och jobbar nu med att förändra ”normerna” genom den svenska homolobbyn.
Nordfront har tidigare skrivit om Sofia B Karlsson, en politiskt korrekt feminist och antirasist som haft en fast anställning inom AIK och verkat för att politisera idrottsklubben genom olika projekt. Bland annat har hon kämpat för att lyfta fram HBTQ-frågor och medverkade till att klubben ställde upp i den årliga Pride-paraden.
Drygt ett och ett halvt år innan Karlsson fick anställning inom AIK uttalade hon under en intervju med Fria tidningen att ”det är dags för idrottsrörelsen att ta sitt ansvar som fostrare av väldigt många unga människor och sluta se sig som opolitisk”.
Karlsson, med en bakgrund inom det extremfeministiska partiet Feministiskt initiativ, har retat upp flera personer som engagerat sig i AIK. Bland annat har AIK:s huliganer i Firman Boys riktat skarp kritik mot vad som sker med idrottsklubben. På sin hemsida Sverigescenen.se skrev man bland annat att:
På förekommen anledning. Vi har i ett flertal texter (se länkar längst ner) de senaste två åren varnat för den ökade politiseringen inom Allmänna Idrottsklubben där allt fler individer utan vare sig någon anknytning till klubben eller AIK:s bästa för ögonen försöker skapa stora splittringar mellan medlemmar/supportrar som nu riskerar att sprida sig till läktarna. Ledda av en så kallad normkritiker och före detta extremistpolitiker så är den tiden nu här och såväl vänster- som högerfolk flyttar fram sina positioner och försöker plocka poänger på det som vi betraktar som våran klubb.
Efter att den före detta riksdagskandidaten för Feministiskt initiativ (Fi) Sofia B Karlsson från Västervik och Göteborg via Arvsfonden och ”Fotboll för alla”-projektet nästlade sig in i AIK Fotboll för två år sedan så tog det inte lång tid innan kontroversiella politiska utspel i olika samhällsfrågor gjorde detsamma. Under Almedalsveckan 2013 bjöd Sofia B Karlsson in sig själv och AIK Fotboll på Fi:s stora torgmöte där Karlsson pratade genusprojekt och utlovade ”feministiska hejarramsor”. En medverkan som Karlsson senare även försvarade i sociala medier.
Försöken till politisering motverkades
Fösöken att vända idrottsklubben till en politisk megafon för kulturmarxistiska idéer resulterade i att okända personer kände sig tvungna att göra en stark markering. Den dåvarande vd:n för AIK, Thomas Edselius, hade tidigare uppmanats att inte anställa Karlsson. När han ändock fortsatte sitt samarbete med henne fick han ett självporträtt på Karlsson med en kniv genom huvudet uppsatt på sin husfasad.
Polisen tillkallades och Karlsson fick beskydd. Själv frågar hon sig hur situationen kunde urarta på det här viset och varför hennes idéer möter ett så stort motstånd inom AIK.
— Vilken människa tror folk att jag är? Jag är varken någon mutanthäxa eller någon superhjältinna, jag är bara en halvkonstig smålänning som hade en idé om inkludering. Det är fortfarande rätt svårt att ta in allting. Hur blev det såhär, liksom?
Karlsson försökte senare att arrangera möte med flera av AIK:s supporterklubbar men fick då kalla handen.
— Vi är inte intresserade, vi vet redan det vi behöver veta, ska ha blivit svaret.
Granskning Sverige tar upp frågan om politiseringen av idrotten och avslöjar hur Sveriges radio tar ett starkt ställningstagande för Sofia B Karlssons kulturmarxistiska idéer.
Motstånd under årsmötet 2014
När Sofia senare försökte att starta upp en tennissektion inom klubben möttes hon av stort motstånd på årsmötet 2014. Bland annat ska olika personer ha ställt sig upp och deklarerat att Karlssons politiska mål inte kommer att bli verklighet.
— Om vi ska ha tennis är det i så fall en i den föreslagna styrelsen som inte ska vara med. Hon försöker infiltrera AIK med sin agenda, och vi ska inte ha någon politik här, ska en av deltagarna ha sagt. En annan ska ha menat att ”den här gången gör vi det på ett demokratiskt sätt”.
Under mötet läste medlemmar i klubben även upp flertalet kulturmarxistiska utspel som Sofia skrivit på sociala medier. Bland annat rörde det sig om uttalanden där ”idrottsrörelsen måste ta ansvar för att den fostrar många unga, och lägga större fokus vid HBTQ”. Karlsson själv uppger att hon känner sig oförstående till kritiken och att det är frågor som hon skulle ta upp ”varje dag i veckan”.
Öppen agenda och ”högerextrema krafter”
Att man försökt att driva en dold agenda med de kulturmarxistiska projekten inom AIK menar Karlsson är felaktigt. Det rör sig förvisso om en agenda, men en öppen sådan menar hon.
— Alltså, jag var anställd av AIK för att utföra en projektbeskrivning klubben själv varit med om att formulerat. Det är förvisso en agenda, det stämmer, men en väldigt öppen agenda, säger Sofia B Karlsson.
Enligt henne själv var det inte själva politiseringen som skapade motreaktioner, utan det var politikens innehåll. Det ska även ha varit ”högerextrema krafter” som skapat drevet mot hennes agenda inom klubben:
— Det blev väldigt tydligt att politik i det här fallet handlade om ideologin att vilja inkludera, och hur den i vissa fall krockade med en annan ideologisk utgångspunkt. Delvis var det öppet högerextrema krafter som ville skjuta ner ”Fotboll för alla”, men det var faktiskt inte det som var svårast att hantera. Det var i stället känslan av att alla bara hängde på när drevet drog igång på nätet, utan att bry sig om att kolla källor eller ta reda på hur saker faktiskt låg till. Jag har min bakgrund inom Fi, okej. Det fanns jättemånga andra män inom AIK som var aktiva i allt mellan Folkpartiet och Vänsterpartiet, men det var inget som störde. Det var inte politiken i sig det var fel på i mitt fall – det var politikens innehåll. Det var ifrågasättandet av strukturer som funnits länge.
Efter den massiva kritiken från olika håll mot att införa kulturmarxism som norm inom AIK ville Sofia inte längre fortsätta med sin agenda.
— Jag kände att det blev lite väl många fronter, att jag inte kunde göra mitt jobb längre. Det var inte värt det längre, menar hon.
Bland annat nämns Nordfronts avslöjanden om Sofia B Karlssons samröre med den kriminelle vänsterextremisten och Malmö-supportern Showan Shattak som en avgörande faktor.
— Ungefär samtidigt dök det upp en annan text, på nazistsidan Nordfront. De hittade på att jag var tillsammans med Showan Shattak, som jag känner från ”Fotboll mot homofobi”. Dels har han ju blivit välkänd efter mordförsöket på honom, och dels har han blivit en symbol för kopplingen mellan fotboll och politik. Att koppla ihop honom med mig var tacksamt för att ytterligare trigga igång de som ser rött så fort fotboll och politik nämns i samma mening. Och sedan kom det ännu en text på samma tema från Ultras Nord, säger Karlsson.
Ny karriär inom homolobbyn
Numera jobbar Sofia B Karlsson för den svenska homolobbyn RFSL där hon HBTQ-certifierar idrottsklubbar och föreningar. Framtiden för hennes agenda ser fortfarande ljus ut menar hon och påpekar att tunga aktörer som Riksidrottsförbundet visat sitt stöd och avsatt resurser för HBTQ-projekt.
— Det har varit väldigt viktigt för mig att kunna fortsätta jobba med samma frågor, att känna att tiden i AIK inte var förgäves, menar hon.
Källa:
”En gammal bild, en dålig utskrift, en billig kniv…”