UTRIKES. Etniska konflikter mellan Armenien och Azerbajdzjan har blossat upp återigen. Stridigheterna mellan nationerna är i området Tavusj vid Armeniens nordöstra gräns.

Dispyterna om territorierna i Kaukasus har pågått från och till i över 100 år. Efter Sovjets upplösning återuppstod stridigheterna mellan de olika etniska folken i regionen. Ont blod mellan nationerna har tidigare främst skapats i regionen Nagorno-Karabakh i sydöstra Armenien och sydvästra Azerbajdzjan. Området har en armenisk majoritet.

Enligt Reuters och AP blossade striderna upp igen mellan nationerna i söndags fast nu i Tavusj Armeniens nordöstra gräns. Totalt har 16 personer dödats, höga officerare är bland de dödade. Bägge nationerna anklagar varandra för att ha återstartat konflikten.

Både USA och Ryssland har kritiserat de återupptagna striderna. Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov har pratat med hans motparter i Armenien och Azerbajdzjan i hopp om att förhandla fram ett eldupphör. Rysslands president Vladimir Putin har erbjudit sig att medla mellan nationerna.


  • Publicerad:
    2020-07-14 19:40