RADIO. Söndagens Radio Nordfront gästades av Pär Öberg, som endast var ”gäst” eftersom han legat på sjukhus nyligen. I programmet berättade han med egna ord om den stroke han varit med om.

Pär Öberg.

I det senaste avsnittet av Radio Nordfront berättar Pär Öberg om hur han under en 40-årsfest i Göteborg fick talsvårigheter och började säga obegripliga saker som han själv hörde var just obegripligt. Detta var dock inget alkoholrelaterat då Öberg endast druckit tre mellanöl under kvällen.

— Jag kände att jag kanske bara behövde vila, men som tur var så hade jag bra kamrater som sa att “du får fan inte gå och vila” och därefter körde mig till sjukhuset, berättar Öberg.

Öberg hamnade först på sjukhuset i Kungälv och lades senare in på Sahlgrenska i Göteborg där de konstaterade att han på grund av för högt blodtryck drabbats av en mindre hjärnblödning.

I programmet är Öberg sitt vanliga skämtsamma jag, men är också allvarsam med tanke på situationen.

— Det är väl inte så bra att leva så under en längre tid, framförallt när det blir mycket att göra på olika sätt. Det kan få sådana här effekter om man lever med ett vanligt heltidsjobb, sedan har organisationsjobbet, det viktigaste, och samtidigt sover lite varje natt, säger Öberg.

— Man får sig en tankeställare. Har ni högt blodtryck, så ta det lite mer på allvar, säger Öberg till de som lyssnar.

Vad Öberg håller inne med är att han förutom familj, förvävsarbete och engagemang i Nordiska motståndsrörelsen också lägger ner kopiöst mycket tid på just kampen och att han dessutom väldigt ofta tar sig tid att ställa upp för kamrater i vardagen, vilket har gjort att han är en mycket uppskattad person inom organisationen.

Organisationens ledare, Simon Lindberg, har med anledning av läget förbjudit Öberg från att under en tid framöver engagera sig i kamparbetet.

— Jag har frågat Simon (Lindberg) om att få vara med på möten, men han har sagt att jag absolut inte får det. Jag har blivit väldigt väl behandlad av organisationen och att jag måste ta det lugnt. Jag har till och med fått restriktioner från radiochefen, Fredrik Vejdeland, om att jag inte ens får vara med för länge i programmet, säger Öberg och skrattar.

När Öberg lades in på Sahlgrenska åkte hans fru och familj genast ner till Göteborg. Även kamrater från organisationen har gjort allt de kan för att på olika sätt stötta honom.

— Organisationen har ställt upp så sjukt mycket att jag blir rörd, säger Öberg.

Programledaren, Simon Holmqvist, konstaterar att det måste vara jobbigt för Öberg, som har talets gåva och älskar att debattera och diskutera, att under en tid ha förlorat talförmågan och nu dessutom ålagts radiorestriktioner.

– Det har varit som tortyr att inte kunna prata som jag vill och inte kunna prata i radio. Att ha varit med här ikväll har varit som medicin för mig, säger Öberg som i programmet också konspirererade med Holmqvist om en övertalningskampanj av radiochefen.

Under sjukhusvistelsen har Öberg läst böcker och surfat på konstiga saker. Han har även lyssnat på en hemlig ljudbok som han kan komma att berätta mer om i Radio Nordfront vid ett senare tillfälle. När organisationen har lättat på restriktionerna mot honom och han får tala fritt igen.

Ursprungligen publicerat på Nordisk Radio.


  • Publicerad:
    2019-07-22 17:01