SVERIGE. Bandylaget Somalia Bandy som, utan lov, har tränat på en asfaltsyta i ett bostadsområde på Betesgatan i Borlänge portas nu därifrån. Orsaken ska vara att boende i området har klagat på att laget varit för högljudda. Nu använder sig laget av ”rasistkortet” och menar att det är på grund av ”främlingsfientlighet” som de portas.

afrikanskylten

Somalia Bandy pryder ”Välkommen till Borlänge”-skylten.

Det somaliska bandylaget i Borlänge, Somalia Bandy, har haft sommarträning en dag i veckan i ett bostadsområde på Betesgatan i Borlänge. Laget har dock aldrig bett om tillåtelse om att få träna där. Nu har styrelsen i Hsb BRF Myren, som ytan tillhör där laget tränat, meddelat bandylaget om att dessa inte längre får ha sina träningar där och att de får bege sig någon annanstans.

Orsaken ska vara att laget stört de boende i området. De ska bland annat ha fått klagomål om att de varit för högljudda.

— Det har skurit sig mellan laget och de boende där och vi måste lyssna på våra medlemmar, säger Dan Höglund som är ordförande för föreningen Hsb BRF Myren och fortsätter:

— Jag tycker egentligen det ligger på kommunen att ordna någonstans för dem att träna och inte på vår förening. De har inte ens frågat om lov och har ändå organiserad träning på området. Folk har uteplatser i närheten. Vi måste lyssna på våra medlemmar och jag önskar såklart laget lycka till att hitta någon annanstans att vara, det är allt jag har att säga om detta.

Lagets sommartränare, Cia Embretssen, var dock inte sen med att dra ”rasistkortet”. Hon menar att det är ”främlingsfientlighet och avundsjuka” som ligger till grund för beslutet om att laget ska portas. Embretssen menar att laget varit skötsamma och säger:

— Det vi gjort som tydligen skulle ha stört de boende var att inlinesen låter och att vi skrattade ibland.

Tränaren menar att de boende ljuger och tycker att det hela är väldigt trist.

— Hade det varit så att detta var det enda som någonsin hänt oss hade vi kanske ryckt på axlarna åt det, men denna typ av kommentarer och bemötande är vardag för oss, säger hon.

Somalia Bandy letar nu efter något annat ställe där de kan träna och har varit i kontakt med kommunen som lovat att ordna så att laget har mål att använda vid träningarna.

— Vi kikar efter andra ställen att vara på. Även om det skulle ändras och vi skulle få vara där så känns det inte trevligt längre, säger en missnöjd Cia Embrettsen.

Källa:
Somalia Bandy inte längre välkomna att träna på planen


  • Publicerad:
    2015-07-08 18:50