FRÄMMANDE RASBETEENDE. I Somalia är 34 procent av flickorna som gifts bort under 18 år, 16 procent under 15 år.

Foto: Saamionline.com/Twitter.

Under pågående coronakris ökar antalet påtvingade äktenskap för barn i Somalia, vilket redan är djupt rotat i den somaliska kulturen, skriver brittiska The Guardian.

Enligt det somaliska ordspråket Gabadh ama god hakaaga jirto ama gunti rag”  ska en flicka antingen vara gift eller ligga död i en grav.

Somalia har under flera år skrivit på flera internationella fördrag som ska hantera problemet med bortgifte av under- och minderåriga flickor. Men ett nytt lagförslag i Somalias parlament innebär att alla flickor kunna giftas bort så snart de når puberteten.

Vilken ålder en flicka inträder i puberteten kan avgöras av äldre män i ledarställning. Därför finns i praktiken ingen nedre åldersgräns ens med det nya lagförslaget.

FN kritiserar lagen för att vara ”bristfällig”.

Instabil politisk ledning
Den nuvarande politiska instabiliteten och de kommande allmänna valen i Somalia gör det svårt att driva igenom flickors rättigheter enligt västliga värderinga. Just nu sytyrs Somalia av en övergångsregering efter att premiärminister Hassan Ali Khaire avsattes i en misstroendeomröstning i juli.

— Det är en kamp mot tiden eftersom riksdagens mandat kommer att upphöra om några månader, säger en väststödd aktivist mot Somialias kulturtradition med bortgifte av barn, Sahra Omar Ma’alin som ingår i somaliska parlamentets kommitte för mänskliga rättigheter.

— Vi har bett vice talaren att åter ta fram det ursprungliga lagförslaget som vi hade arbetat med i så många år. Det var ett mycket omfattande dokument som ger kvinnor den värdighet och det skydd de förtjänar, säger Ma’alin.

— Våra barns öde politiseras. Vissa politiker använder lagförslaget som ett kampanjverktyg. De försökte genomföra röstningen på samma sätt som de gjorde för att avsätta den tidigare premiärministern, med en sju minuter kort debatt, fortsätter Ma’alin.

Varför coronakrisen leder till ökad försäljning och bortgiftande av flickor i Somalia rapporteras inte av The Guardian.

Det återstår att se om flickorna i Somalia ”måste” räddas till bland annat Sverige, enligt kommande direktiv från Ylva Johansson (S) och EU om hur rasfrämlingar ska distribueras i Europa.


  • Publicerad:
    2020-09-15 12:20