MÅNGKULTUR. Somaliern Mohamed Abdi Elmi misstänks för att ha tillskansat sig 25 miljoner kronor genom förskingring. Han har tidigare suttit för socialdemokraterna i Växjö.

Den före detta socialdemokratiske politikern Mohamed Abdi Elmi är misstänkt för att ha blåst skattebetalarna på 25 miljoner. Mohamed Abdi Elmi är nu spårlöst försvunnen. Polisen söker efter Elmi som figurerat i ett tjugotal brottspunkter som bland annat rör bokföringsbrott, uppgjorda fotbollsmatcher, konkurser och felaktiga miljonbidrag. Detta skriver Samhällsnytt.

Samhällsnytt uppmärksammade redan i början av 2019 oegentligheter runt den somaliske 39 år gamla migranten Mohamed Abdi Elmi och hans affärsverksamhet med fotbollslaget Växjö United som tidigare var registrerat som Sufstars. Sufstars är en del av Somaliska ungdomsföreningen, (SUF).

Växjö United/Sufstars fotbollsförening var grundad helt för somalier. På deras nu nedstängda hemsida stod det: ”Föreningen startade år 2004 med mål att få somaliska ungdomar in i det svenska samhället genom integration mellan gamla och nyanlända somaliska ungdomar och svenskar.”

Ledningen för föreningen misstänks ligga bakom riggade fotbollsmatcher och trafficking med afrikanska fotbollsspelare som kommit till Sverige och spelat under falskt namn. En förundersökning inleddes av polisen efter att division 3-laget tappade deras serieledning på ett onormalt sätt. Hade klubben behållit serieledningen hade de flyttats upp till en högre division.

Genom vadslagningsbolag i Asien har det placerats onormalt stora summor pengar i samband med de suspekta matchresultaten. Svenska fotbollsförbundet fick till slut nog och sparkade ut Växjö United i april 2019.

Misstänkt matchfixning är inte det enda föreningen har sysselsatt sig med. De har även erhållit 25 miljoner kronor från Arbetsförmedlingen för etableringslotsning av nyanlända till Sverige. Mohamed Abdi Elmi ska ha fått pengarna på falska grunder av Arbetsförmedlingen, detta skriver Expressen.

Föreningen använde sig inte av bokföring och gick i konkurs. Trots detta har Mohamed på enbart ett år mottagit hela 6.4 miljoner kronor. Mohamed misstänks använda sig av målvakter för att kunna fortsätta sina verksamheter eftersom han själv har flera konkurser sedan tidigare.

Tidigare var Mohamed Abdi Elmi kommunpolitiker för socialdemokraterna i Växjö. Men då media skrev om att han försatts i personlig konkurs med 1,2 miljoner kronor i skulder efter felaktigheter i somaliska föreningen tvingades han lämna partiet. På fredagen gjorde polisen en husrannsakan i en adress kopplad till Mohamed Abdi Elmi i Norrhult. Där beslagtog man bland annat datorer. Mohamed fanns ej på plats i fastigheten.

Polisen har nu efterlyst Mohamed Abdi Elmi misstänkt för grovt bedrägeri. En släkting till Mohamed försökte fly från Sverige men stoppades av polisen på Arlanda flygplats. Sveriges Radio rapporterade på måndagen att släktingen är misstänkt för grovt bedrägeri.


  • Publicerad:
    2021-01-28 06:35